Europese toezichthouders: Temu houdt zich niet aan de regels voor consumenten

©Unsplash

EU: Temu heeft maand om zich aan regels te houden
10 november om 19:00

De Chinese webwinkel Temu is door Europese toezichthouders met klem gevraagd om aanpassingen te doen aan zijn retailplatform, om zo te voldoen aan de geldende consumentenregels. Doet het dit niet, dan kunnen er sancties worden opgelegd.

In een initiatief van zowel het Consumer Protection Cooperation Network als de Europese Commissie is Temu gevraagd om zijn werkwijze te veranderen om zo te voldoen aan het consumentenrecht. Het krijgt een maand de tijd om te laten weten welke veranderingen het doet om dit voor elkaar te krijgen en op welke termijn dit gaat gebeuren. Verzaakt het, dan loopt het het risico op sancties door de toezichthouders en de aparte consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt

Spelelementen en verstopte informatie

Een van de belangrijke punten van de eis is dat Temu niet duidelijk zou zijn over retouren, het moeilijk is om contactgegevens te vinden en er vraagtekens worden gezet bij de duurzaamheidsclaims van het Chinese winkelplatform. Daarnaast zijn er problemen met de aftelklokken, het doen alsof een product heel schaars is en nepkortingen, naast spelelementen die vooral jongeren vaak tot actie doen overgaan die ze zonder deze lokkertjes waarschijnlijk niet hadden ondernomen. 

Temu staat meer onder toezicht dan sommige andere bedrijven, omdat het is aangemerkt als Very Large Online Platform. Dit soort poortwachters moeten aan extra strenge regels voldoen, mede omdat ze veel impact maken. De boetes voor het niet voldoen aan de eisen of het rapporteren aan de EU kunnen oplopen tot 6 procent van de jaaromzet van zo’n bedrijf. Temu zou er in het nieuwe jaar dus best eens anders uit kunnen gaan zien, als het tenminste deze eis van de consumentenorganisaties en de EU beantwoordt.

Temu, maar ook Chinese winkel Shein, bezorgen consumentenorganisaties en regelgevers al langer hoofdpijn. Zo zouden er grote zorgen bestaan over de veiligheid van producten van deze webwinkels, die vaak niet aan Europese wet- en regelgeving voldoen. Toch is Temu niet verboden in bijvoorbeeld Nederland. Mocht de EU uitendelijk bijvoorbeeld een formeel onderzoek gaan doen, dan kan hierin verandering in komen. De webwinkels zelf zeggen zich wel aan de regels te houden.

Lees hier ook over het Temu-alternatief van Amazon.