Afschaffing van salderingsregeling voor zonnepanelen is nu bijna definitief

©Freepik

Tweede Kamer stemt voor einde van salderingsregeling zonnepanelen
14 november om 20:59
Laatste update: 14 november om 21:23

De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid voor het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen gestemd. Als de Eerste Kamer ook akkoord gaat, wordt de aanschaf van zonnepanelen een stuk minder aantrekkelijk. Het einde van de regeling bespaart de schatkist honderden miljoenen euro's per jaar.

De partijen PVV, CDA, VVD, CU, FvD, NSC, D66, Volt, Ja21 en BBB hebben vanavond voor de afschaffing van de salderingsregeling vanaf 2027 gestemd. De Eerste Kamer moet ook nog instemmen, maar de kans lijkt klein dat die de nieuwe plannen gaat tegenhouden. Rond half december weten we of ook de Eerste Kamer akkoord is.

Als alles doorgaat, betekent het dat de salderingsregeling voor zonnepanelen op 1 januari 2027 stopt. Daardoor kan je niet meer de energie die de zonnepanelen jaarlijks terugleveren aan het elektriciteitsnet wegstrepen tegen je jaarlijkse verbruik.

Terugleververgoeding

De Tweede Kamer is wel akkoord gegaan met een voorstel van de ChristenUnie en D66 om een 'redelijke' terugleververgoeding vast te stellen voor mensen met zonnepanelen. Dat betekent dat energiebedrijven hun klanten de eerste jaren een terugleververgoeding moeten bieden die tenminste de helft is van het tarief dat het bedrijf zelf rekent.

Salderen houdt in dat je als eigenaar van zonnepanelen de stroom die je teruglevert aan het net mag wegstrepen tegen stroom die je op minder zonnige dagen afneemt. De salderingsregeling kostte de overheid honderden miljoenen euro's per jaar. Ook energiebedrijven liepen er inkomsten door mis.

Zonnepanelen mogelijk minder aantrekkelijk

Er zijn grote zorgen over de gevolgen van de afschaffing van de regeling, omdat ze zonnepanelen mogelijk minder aantrekkelijk maken. Volgens een onderzoek wil maar liefst een op de drie huurders met zonnepanelen ervan af als de salderingsregeling stopt. 

De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Aedes en de Woonbond riepen het kabinet in een petitie op met een beter plan te komen om consumenten te beschermen tegen energiebedrijven en zonnepanelen te stimuleren. De petitie werd door bijna 200.000 mensen ondertekend. 

Vereniging Eigen Huis is wel te spreken over de terugleververgoeding die eigenaren van zonnepanelen de eerste jaren krijgen, maar vindt dat de maatregelen consumenten uiteindelijk onvoldoende beschermen. Huishoudens hebben volgens de organisatie 'geen zekerheid dat zonnepanelen aantrekkelijk blijven en dat het loont om erin te investeren'.

De brancheorganisatie Holland Solar reageerde wel verheugd, omdat er nu 'eindelijk duidelijkheid' is voor de bedrijven in de zonne-energiesector. 

Onlangs schreven we ook over de oorzaken voor de afnemende vraag naar zonnepanelen.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze vernieuwde Bright-app.