Aan dit geluid herkent AI dat de batterij van je e-bike bijna in brand vliegt
Iedereen heeft wel verhalen voorbij zien komen van elektrische fietsen en hoverboards die vlam vatten. Het blijkt dat de lithium-ion batterijen een specifiek geluid maken net voordat ze in brand vliegen. AI kan ons nu helpen om dat geluid te herkennen.
Als batterijen eenmaal in brand staan, kunnen de temperaturen erg snel oplopen. Uit een batterij kan binnen een seconde een grote vlam van meer dan duizend graden Celsius komen. Daardoor kan een brand veroorzaakt door batterijen erg gevaarlijk zijn. Het rookalarm dat je thuis hebt hangen, detecteert waarschijnlijk veel te laat dat er gevaar is, omdat er in het begin van een batterijbrand maar weinig rook ontstaat.
Brekend klepje verraadt ontbrandende batterij
Er is dus duidelijk een oplossing nodig om gevaarlijke situaties in de toekomst te voorkomen, want er komen alleen maar meer batterijen bij in elektrische auto's, e-bikes en andere apparaten. Onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) hoorden op filmpjes van ontbrandende batterijen telkens eenzelfde soort geluidje. Omdat dit geluidje te horen is voordat de batterij echt in brand vliegt, zou een alarmsysteem dat op basis van geluid werkt je wel kunnen waarschuwen om op tijd de ruimte te evacueren.
Het geluid dat te horen was in de filmpjes, is een veiligheidsklepje dat breekt. Omdat er door de chemische reactie die plaatsvindt voor het ontbranden behoorlijk wat druk ontstaat in de batterij, breekt dit klepje. Zo’n klepje zit in veel batterijbehuizingen en het is de bedoeling dat het breekt als er te veel druk in de batterij is. Dat zorgt voor het karakteristieke geluid dat een beetje klinkt als het openmaken van een blikje met frisdrank.
AI herkent het geluid
Om een systeem te maken dat dit geluid kan detecteren, maar andere geluiden niet per ongeluk aanziet voor een batterij die bijna gaat ontbranden, hebben de wetenschappers van NIST kunstmatige intelligentie gebruikt. Door een AI-model te trainen op het geluid van het brekende veiligheidsklepje, kregen ze het voor elkaar om in 94 procent van de gevallen een oververhitte batterij te detecteren. Bovendien dacht het algoritme maar bij een paar andere geluiden foutief dat het om een batterijbrand ging.
Mogelijk in huizen en garages inzetten
Als de nieuwe techniek nog betrouwbaarder wordt, zou het wel eens een belangrijk veiligheidssysteem kunnen worden dat in huizen en parkeergarages kan worden gemonteerd. Op dit moment kan het systeem ongeveer twee minuten voor de daadwerkelijke brand alarm slaan, maar dat willen de onderzoekers nog uitgebreider testen.
Lees meer over wetenschap en blijf op de hoogte van het tech-nieuws met de Bright-app.