©FAST

Japan wil in 2030 oneindig veel energie creëren door kernfusie

Japan wil in 2030 ongelimiteerd energie creëren door brandend plasma

24 november 2024 om 22:04
Update: 24 november 2024 om 22:14

Japan heeft zijn FAST-fusieproject gelanceerd. Het doel is om in 2030 hiermee een onbeperkte hoeveelheid energie op te wekken. Onderdeel hiervan is een duurzaam brandend plasma te creëren.

FAST staat voor Fusion by Advanced Superconducting Tokamak en bestaat om een geïntegreerd fusiesysteem te ontwikkelen waarbij elektriciteit en brandstof ontstaat.Er zijn nog veel technische uitdagingen op het gebied van commerciele kernfusie en FAST is een traject om laatste puzzelstukjes te leggen.

FAST

Hoe? Door zogeheten high-temperature superconducting coils te gebruiken: hoge temperatuurs-supergeleidende spoelen die in combinatie met lage aspect ratio tokamak hogedrukplasma’s genereren. Die plasma’s zijn er dan in een klein formaat om de productietijd te verkorten. Ook zijn de kosten hierdoor lager.

FAST is niet alleen een Japans project: veel landen doen eraan mee en daarnaast private bedrijven en overheidsorganisaties. Het is een groot project waarbij naast het plasma en de energie ook het waarborgen van veiligheid belangrijk is. Het systeem is gericht op een vermogen van 50 MW tot 100 MW en een ontladingsduur van 1000 seconden van fusiebrand. Het apparaat moet uiteindelijk 1000 uur op vol vermogen kunnen draaien.

Brandend plasma

“FAST is een apparaat dat is ontworpen om uitgebreide technische tests uit te voeren met betrekking tot fusieplasma's en energieopwekking. Het zal niet alleen bijdragen aan de ontwikkeling van prototypes in Japan, maar ook aan de veilige en versnelde vooruitgang van verschillende fusiebenaderingen over de hele wereld,” aldus het projectteam. In 2025 wordt er een ontwerp gemaakt door plasmaonderzoekers en energiecentraletechnici. Daarbij moet er ook grondig gekeken worden naar financiering en regelgeving. Vervolgens wordt er een beslissing genomen over de haalbaarheid ervan.

Er zijn dit jaar al veel successen geboekt op het gebied van kernfusie, waaronder recent door het Princeton Plasma Physics Laboratory, maar we zijn er nog lang niet en daar moet FAST een belangrijke rol in spelen.

Lees meer over wetenschap en abonneer je op onze nieuwsbrief.