Waarschuwingsstaking in bijna alle Duitse Volkswagen-fabrieken
Vanaf vandaag loopt de productie van Volkswagens vertraging op: de Duitse vakbond IG Metall heeft werkonderbrekingen aangekondigd in negen van de tien Volkswagen-fabrieken in Duitsland. Het gaat niet om een volle staking, maar om ‘waarschuwingsstakingen’.
De staking komt voort uit een onderhandeling tussen de vakbonden en de fabrikant, die op het punt staat om te reorganiseren. Over die reorganisatie kunnen de twee partijen het niet eens worden. De vakbond kwam met een voorstel voor maatregelen die Volkswagen 1,5 miljard euro zouden besparen, maar dit werd afgewezen.
Onenigheid over loon
De vakbonden eisen tegelijkertijd een loonsverhoging van 7 procent, terwijl Volkswagen juist heeft gevraagd om 10 procent in te leveren. Er moeten ook nog tienduizenden banen geschrapt worden en drie fabrieken worden gesloten, als het aan Volkswagen ligt. Flinke uitersten dus, waardoor er zorgen zijn over hoeveel tijd dit onderhandelingsproces in beslag neemt.
Staken is niet standaard bij deze autofabrikant: sinds 2018 is er niet gestaakt. Nu wordt er rustig aan begonnen: vanaf 09:30 uur leggen vandaag de medewerkers 2 uur lang het werk neer per dienst, roulerend tussen de fabrieken door heel Duitsland. Volkswagen is de grootste autofabrikant van Europa, waar niet alleen Volkswagens van de band rollen, maar ook auto’s van Audi, Skoda en Seat.
Extreme maatregelen bij Volkswagen
Het is nog nooit gebeurd dat Volkswagen zulke extreme maatregelen voorstelde, schrijft NOS, maar door een stijging van de productiekosten en de tegenvallende vraag naar nieuwe auto’s ziet het geen andere uitweg. De winst kelderde in de eerste 9 maanden van dit jaar met 42 procent ten opzichte van die periode in 2023 (naar 13 miljard euro).
Volkswagen zegt dat het het recht van werknemers om aan een waarschuwingsstaking deel te nemen respecteert. Het heeft bovendien gezorgd dat de impact van de staking geminimaliseerd wordt, waardoor mensen die op hun voertuig wachten geen vertraging krijgen.