©Freepik

Eerste Kamer kritisch over einde salderingsregeling voor zonnepanelen

Eerste Kamer is kritisch over stoppen salderingsregeling voor zonnepanelen

6 december 2024 om 01:53

De Eerste Kamer heeft nog veel kritische vragen voor de minister over het stopzetten van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Toch lijken de senatoren groen licht te geven voor het afschaffen van de regeling.

In november ging de Tweede Kamer met een ruime meerderheid akkoord met het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Door het einde van die regeling wordt de aanschaf van zonnepanelen veel minder aantrekkelijk. Je kunt dan niet meer de energie die de zonnepanelen jaarlijks terugleveren aan het elektriciteitsnet wegstrepen tegen je jaarlijkse verbruik. Het bespaart de schatkist honderden miljoenen euro's per jaar. 

Komende week vergadert en stemt de Eerste Kamer over de kwestie. Maar deze week kwam het einde van de salderingsregeling ook al meermaals ter sprake in het debat over de nieuwe Energiewet. Onder de senatoren lijkt ook een meerderheid voor de afschaffing te zijn. Aan de regeling zou dan op 1 januari 2027 een einde komen.

'Heel zuur' voor mensen met zonnepanelen

Meerdere senatoren hebben wel kritische vragen over het einde van de salderingsregeling voor minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. Vooral SP, GroenLinks-PvdA en BBB zijn kritisch over het afschaffen van het salderen.

Zo noemt SP-senator Lies van Aelst-den Uijl het verdwijnen van de saldering 'heel zuur' voor consumenten. "De vergoeding voor de opgewekte kilowatturen wordt zo laag dat het onaantrekkelijk wordt. De terugleverboete wordt niet verboden en doet de extreem lage terugleververgoeding teniet. Netbeheerders zijn aan het onderzoeken of de consument meer voor netbeheer moet gaan betalen bij een hoger verbruik of teruglevering. Een tweede boete dus: je hebt enerzijds al de terugleverboete en dan krijg je ook nog eens een boete van de netbeheerder."

Ook PVV-senator Gom van Strien maakt zich zorgen, ondanks dat zijn partij besloot het salderen af te schaffen. "Dit wetsontwerp moet ook de consumentenbescherming goed regelen. Een krachtiger toezicht op de energieleveranciers lijkt mijn fractie niet overbodig." Van Strien vreest dat er veel verwarring gaat ontstaan en dringt bij de minister aan op 'een overzichtelijke en begrijpelijke kosten- en tariefstructuur'. "Nog voordat de salderingsregeling wordt afgeschaft, zien we dat door energieleveranciers al diverse kosten in rekening gebracht worden. Dat verschilt van leverancier tot leverancier, maar de consument ziet daardoor nu al door de bomen het bos niet meer."

Het gaat om geld

Minister Hermans stelde in het debat dat het huidige systeem oneerlijk is, doordat mensen die geen zonnepanelen bezitten meebetalen aan de kosten van zonnepaneel-bezitters. "Het salderen, brengt kosten mee die door iedereen betaald worden. De belastingopbrengst die we niet hebben, of eigenlijk de derving, wordt door iedereen betaald. De kosten van het salderen komen ook terecht bij mensen die geen zonnepanelen hebben", aldus Hermans. Ze snapt dat het 'geen leuke maatregel is als je net in zonnepanelen geïnvesteerd hebt en de saldering berekend hebt in je investering'. 

Maar het belangrijkste argument heeft volgens haar met geld te maken. "Dit is ook gewoon ingegeven doordat we financieel in andere tijden zitten. Dit is een bijdrage die ik vanuit mijn portefeuille kan doen. Het terugleveren."

Netcongestie

De afschaffing van de regeling kan volgens haar ook helpen om de netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk, tegen te gaan. "Omdat dit mensen stimuleert om energie die zij zelf met zonlicht hebben opgewekt, ook zelf te gaan gebruiken en niet aan het net terug te leveren."

Lees meer energie-nieuws en volg de updates met de Bright-app.