©Unsplash

Inwoners van Utrecht gaan zelf windparken bouwen

Inwoners van Utrecht gaan zelf windparken bouwen

15 december om 19:10
Laatste update: 15 december om 21:08

Het tekort aan elektriciteit zorgt er onder andere in Utrecht voor dat woningbouw niet zo snel gaat als dat zou kunnen. Reden voor de provincie om een bijzonder windenergieproject te starten: burgers mogen zelf windparken gaan bouwen.

Dat doen ze niet alleen. Energiecoöperaties in Utrecht slaan de handen ineen met bewoners om ze daarbij te helpen. Onder de naam de Utrechtse Windcoalitie is het idee dat tenminste 50 procent van de windparken in de helft van de coöperaties moet komen, dat zijn verenigingen van inwoners en midden- en kleinbedrijven. Er zijn 27 gebieden aangemerkt waar de windparken mogen komen.

Windparken

Er is sprake van een windpark wanneer er drie of meer windmolens zijn geplaatst. Zonneparken zijn vaak niet zo’n probleem om te starten, maar windparken zijn vaak duurder om te bouwen, naast dat er meer kennis voor nodig is. Ook dienen windmolens een x aantal meter uit elkaar staan: de vuistregel hierbij is vijf keer de diameter van de rotor, wat nodig is omdat er anders niet optimaal van de wind kan worden geprofiteerd. 

Meer kennis en meer geld is nodig, waardoor het belangrijk is dat de verschillende coöperaties die zullen ontstaan ook kennis gaan uitwisselen. Hetzelfde geldt voor de financiële kant: projectleiders kunnen elkaar helpen om geld op te halen voor de windmolens. 

Coöperatie

Er is hierbij ook een extra rol voor de lokale overheid, namelijk ruchtbaarheid geven aan het bestaan van deze samenwerkingen om burgers erop te wijzen dat ze voor weinig geld lid kunnen worden van zo’n coöperatie. Dat kan voor tien jaar al al en mensen krijgen hiermee zeggenschap over duurzame energie in hun regio. Er zijn nu 5.000 mensen lid en dat moet in 2025 groeien.

Download de Bright-app voor meer informatie over duurzame energie.