Wonen in het huisje van een windmolen? Als het aan Vattenfall ligt doen we het
Heb je er ooit over gedroomd om in het huisje van een windmolen te wonen, hoog boven de grond? Sinds vandaag kan het. Alleen is het huisje wel naar beneden gehaald, en wordt de rest van de windmolen niet meer gebruikt.
Energiebedrijf Vattenfall heeft de opdracht gegeven om van een oude zogenoemde nacelle een tinyhouse te maken. Designstudio Superuse voerde het werk uit en maakte er een compleet huis van, met badkamer, keuken en leefgedeelte. Bovendien is het omgebouwde windmolenonderdeel voorzien van een warmtepomp, zonnepanelen en een zonnestroomboiler. Het duurzame huisje is vanaf dit weekend te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven.
"De komende decennia zullen duizenden windturbines worden afgebroken of worden vervangen. De meeste onderdelen van een windturbine - de fundering, toren, onderdelen van de versnellingsbak en generator - zijn gemaakt van metaal of beton en daarmee goed recyclebaar", schrijft Vattenfall.
Ombouwen tot huisje is duurzamer
Omdat het recyclen van het materiaal in kwestie veel energie kost, ging het bedrijf dat zelf ook windmolens uitbaat op zoek naar ideeën om de materialen zonder veel bewerking te kunnen gebruiken. Vier ontwerpbureaus hebben daarover nagedacht. Ontwerpen van de andere bureaus zijn ook in Eindhoven te zien.
De gekozen nacelle is een van de eerste generaties die groot genoeg zijn om te worden omgebouwd. Huisjes van nieuwere windmolens zijn vaak groter en daarmee nog geschikter.
Twintig jaar
"De nacelle die werd gebruikt voor de bouw is afkomstig van een V80 2M-turbine die in 2005 in het Oostenrijkse windpark Gols werd gebouwd. Tijdens twintig jaar trouwe dienst leverde de turbine 73GWh elektriciteit, genoeg om meer dan 29-duizend huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien", aldus het Zweedse staatsbedrijf.
Lees meer over duurzaamheid en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.