Enorme voorraad waterstof ontdekt die ons eeuwenlang van energie kan voorzien

©Unsplash

Wetenschappers ontdekken enorme voorraad waterstof: 'Eeuwen aan energie'
17 december 2024 om 20:16

Wetenschappers kunnen hun geluk niet op: diep onder het aardoppervlak bevindt zich mogelijk een enorme voorraad waterstof die de wereld eeuwenlang van schone energie zou kunnen voorzien.

Uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Science Advances, blijkt dat er wereldwijd naar schatting 5,6 biljoen ton waterstof in ondergrondse gesteenten en reservoirs verborgen ligt. Het bijzondere aan deze ontdekking is dat wetenschappers lang dachten dat waterstof zich niet ondergronds kon ophopen. Het gas zou te vluchtig zijn en door kleine poriën in gesteente ontsnappen.

Als slechts 2 procent van de geschatte voorraad toegankelijk zou zijn, zou dit volgens de wetenschappers al genoeg zijn om de wereldwijde energiebehoefte voor 200 jaar te dekken. Deze hoeveelheid bevat 2 keer zoveel energie als alle bekende aardgasvoorraden op aarde bij elkaar.

Voordelen van natuurlijk waterstof

Geoffrey Ellis, hoofdonderzoeker bij de Amerikaanse geologische dienst USGS, legt aan Live Science uit dat waterstof op natuurlijke wijze ontstaat door chemische reacties in gesteente. Maar hoewel dat het geval is, leveren de meeste natuurlijke processen slechts kleine hoeveelheden op. Het grote nieuws is nu echter dat het gas zich doorheen de jaren toch heeft opgestapeld onder de aardkorst.

Het grote voordeel van natuurlijke waterstof ten opzichte van kunstmatig geproduceerde waterstof, die wordt gemaakt door water te splitsen met elektriciteit, is dat er geen extra energie nodig is voor de productie. Bovendien fungeert de ondergrond als natuurlijke opslagplaats. "Je hoeft alleen maar een klep open en dicht te doen wanneer je het nodig hebt”, aldus Ellis.

Uitdaging

De grootste uitdaging is nu om te bepalen waar deze waterstofvoorraden zich precies bevinden en of er überhaupt wel zo veel is. Veel reserves liggen waarschijnlijk te diep of te ver op zee om bij te kunnen komen. Onderzoekers werken aan een onderzoek dat de voorwaarden voor waterstofophoping in kaart brengt.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met de Bright-app.