Bright Wrapped 2024: deze artikelen lazen jullie in 2024 het meest
We zijn er! De laatste dag van het jaar is officieel aangebroken en het nieuwe jaar staat op punt van beginnen. Bij Bright kijken we natuurlijk uit naar alle vernieuwingen die 2025 gaat brengen, maar niet voordat we nog een keer naar het afgelopen jaar hebben gekeken
Er zijn talloze lijsten en terugblikken te vinden met alle grote (tech)verhalen van het afgelopen jaar, maar we willen het jaar in tech graag in kaart brengen op basis van onze eigen lezers. Daarom zetten we de tien verhalen op een rij die in 2024 door ons eigen publiek het vaakst zijn gelezen.
Dit is onze eigen Bright Wrapped 2024.
#10 De betaalbare thuisbatterij van HomeWizard
In juni introduceerde HomeWizard een betaalbare thuisbatterij die consumenten zelf makkelijk konden installeren. De kleine batterij (2,7 kWh) past bij typisch dagelijks stroomverbruik en minimaliseert overbodige opslag. Het apparaat werkt eenvoudig via een stekker en koppelt met de P1 Meter van HomeWizard om zonne-energie optimaal te benutten.
De thuisbatterij verlaagt jaarlijks zo’n 300 kilogram aan CO2-uitstoot, heeft een levensduur van 15 jaar en is voorzien van veilige LFP-cellen zonder conflict metalen.
#9 KPN vervangt glasvezelkastjes
In april werd duidelijk dat KPN kosteloos verouderde glasvezelkastjes (ONT) bij klanten gaat vervangen om storingen te verminderen. De oude kastjes werden in 15 minuten door een monteur vervangen door een technisch beter model.
KPN stuurde klanten een e-mail waarna er een afspraak gemaakt kon worden. Zaken als de wifi-naam en alle instellingen bleven hetzelfde.
#8 Klachtenregen voor WhatsApp
Android-gebruikers kregen in april te maken met WhatsApp-problemen. Het versturen van video’s via WhatsApp was niet meer mogelijk na een update. Opvallend aan het probleem was dat foto’s nog wel gestuurd konden worden via de chat-app en dat ook de iPhone-app de problemen niet had.
#7 Miljoenen slimme meters vervangen
Een bijzonder bericht in februari. Het werd destijds duidelijk dat er in Nederland binnen vijf jaar 2,5 miljoen slimme energiemeters vervangen moeten worden. Dat heeft te maken met het GPRS-netwerk dat vanaf 2029 stopt. Deze meters maken gebruik van dat netwerk om te communiceren en zijn zonder niet functioneel meer.
De vervanging kost tientallen miljoenen euro’s en die last komt via de meterkosten op de energierekening bij consumenten terecht. Een ander probleem is dat slimme gasmeters hoogstwaarschijnlijk ook vervangen moeten worden, omdat deze niet goed samenwerken met de nieuwe elektriciteitsmeters.
#6 Belasting op pakketjes uit China
In juli kwam het bericht naar buiten dat het kabinet maatregelen wil nemen tegen goedkope Chinese webwinkels als Shein, Temu en AliExpress. De partijen profiteren van belastingvrijstelling op pakketjes die minder dan 150 euro kosten, wat ze een oneerlijk voordeel geeft ten opzichte van lokale winkeliers.
De impact van die beslissing kan groot zijn, omdat deze platforms met kleine marges werken. Ondanks de regeling blijft fraude, door beperkte douanecontroles, nog altijd een probleem.
#5 WhatsApp gaat op oude Android-telefoons verdwijnen
Eerder deze maand maakte WhatsApp bekend dat het stopt met de ondersteuning voor oude Android-smartphones. Toestellen die draaien op Android 4.4, een systeem dat in 2013 werd gelanceerd, zullen geen gebruik meer kunnen maken van de populaire chat-app.
De kans is klein dat gebruikers echt geraakt worden, maar onmogelijke is het niet. Zo draaien onder andere de Samsung Galaxy S3 en Motorola Moto G1 nog op het systeem.
#4 Nederlandse e-bike-merk Amslod failliet
Een week voor kerst werd duidelijk dat het Nederlandse e-bike-merk Amslod failliet zou gaan. Het bedrijf stopte direct met activiteiten en sloot ook zijn winkels en servicepunten. Financiële problemen door tegenvallende e-bike-verkoop en lastige marktomstandigheden worden als oorzaak aangewezen.
Amslod stond op de zevende plek in de Nederlandse e-bike-markt en voerde eerder al reorganisaties door, waaronder sluiting van Experience Centres en ontslagen.
#3 Huyser failliet verklaard
In november viel het doek voor het Nederlandse e-bike-bedrijf Huyser. Het bedrijf stond bekend om zijn zelfontworpen elektrische fietsen met het zogeheten ‘Dutch design’. Het kampte met tegenvallende verkoopcijfers en leveringsproblemen. Een mislukt contract met een Chinese leverancier en problemen bij een Slowaaks assemblagebedrijf maakten de situatie niet beter.
Huyser werd in 2017 opgericht en verkocht zijn fietsen via 200 dealers. Wat het marktaandeel van het bedrijf was, is onbekend.
#2 E-bike-bedrijf WATT Mobility failliet
In september werd duidelijk dat de rechter in Breda het faillissement van WATT Mobility had uitgeroepen. Het bedrijf, bekend om zijn betaalbare elektrische stadsfietsen met lichte aluminium frames en geïntegreerde batterijen, kampte sinds de coronacrisis al met financiële problemen.
WATT verkocht zijn fietsen zowel online als via Europese fietswinkels. Eerder dit jaar lanceerde het nog de WATT Dublin, een urban e-bike met een retro-uitstraling.
#1 De ontdekking van een enorme voorraad waterstof
Eerder deze maand werd bekend dat wetenschappers mogelijk een enorme ondergrondse voorraad waterstof ontdekt hadden. Deze zou op papier goed zijn voor eeuwenlange schone energie. Volgens onderzoek in Science Advances bevat de aarde naar schatting 5,5 biljoen ton waterstof, opgeslagen in gesteenten en reservoirs. Slechts 2 procent van deze voorraad kan de wereldwijde energiebehoefte 200 jaar dekken, met dubbel de energie-inhoud van alle bekende reservoirs.
Natuurlijke waterstof, ontstaan door chemische reacties in gesteente, biedt voordelen: productie vereist geen extra energie, en de ondergrond dient als opslagplaats. Uitdagingen liggen in het lokaliseren van toegankelijker reserves, aangezien veel voorraden mogelijk te diep of afgelegen liggen.