hoogste gebouw ter wereld record guinessbook dubai creek tower burj khalifa
Architectuur

Dit wordt het hoogste gebouw ter wereld

7 maart 2019 om 19:05
Laatste update: 2 mei 2020 om 21:00

De Burj Khalifa blijft niet lang meer 's werelds hoogste gebouw. De Dubai Creek Tower moet het record overnemen, met een nog onbekende hoogte, misschien wel meer dan een kilometer.

Winactie: maak kans op de iPhone SE 2020

Nog even en het hoogste gebouw, de 829,8 meter hoge Burj Khalifa in een van de Verenigde Arabische Emiraten Dubai, is niet meer de hoogste. Het nieuwe record wordt gezet door de Dubai Creek Tower. De exacte hoogte is geheim.

Dubai is een wereld van superlatieven. Alles is er mogelijk en records zijn daarvan het bewijs aan de wereld. De Burj Khalifa heeft jarenlang de hoogste mogen zijn. Natuurlijk heeft Dubai ervoor gezorgd dat het record wel op zijn naam blijft staan. Bij de oplevering van de Dubai Creek Tower in 2021 neemt die toren het stokje over.

Geheime hoogte

Hoe hoog wordt die Dubai Creek Tower? Dat is haast een staatsgeheim. Zodra er een cijfer genoemd wordt, kunnen andere bouwplannen zich daarop richten en dus wordt er niets verklapt. De geruchten gaan dat de toren meer dan een kilometer of zelfs 1300 meter hoog wordt.

Architect Santiago Calatrava heeft bij het ontwerp aan een lelie en traditionele minaretten uit de Islamitische architectuur gedacht. De naald wordt met gigantische kabels afgespannen, waarbij de kabels staan voor de nerven in het bloemblad. Verder komen er roterende balkons, recordbrekende dakterrassen en zwevende tuinen.

“Het ontwerp van het gebouw is geïnspireerd op de Islamitische traditie, als eerbetoon aan dezelfde geschiedenis die de wereld het Alhambra in Granada en de Moskee van Cordoba (beiden Spanje) gaf,” aldus de in Zwitserland wonende Spanjaard.

Haarlemmermeer

De organische architectuur van Calatrava kun je kennen van de drie bruggen in de Haarlemmermeer. Zijn bouwwerken zijn herkenbaar aan de vorm van een dierlijke skelet. Dat is meteen ook een van de kritieken op de man: hij doet steeds hetzelfde trucje. Hij staat ook bekend wegens het slecht functioneren van zijn gebouwen, lage klantentevredenheid, het verdriedubbelen van de bouwtijd, belastingontduiken en ontsporende budgetten. Maar ja, de grootste ter wereld mag wat kosten.