'FBI onderzoekt Chinese spionage bij resort Trump'
De FBI onderzoekt mogelijke Chinese spionage gericht op het buitenverblijf van Trump, waar onlangs een Chinese vrouw met een usb-stick met malware werd betrapt.
De FBI zou al langer onderzoek doen naar een Chinese operatie die specifiek gericht zou zijn op het buitenverblijf van de Amerikaanse president, het resort Mar-a-Lago in Florida. Het onderzoek kwam in een stroomversnelling door de arrestatie van een Chinese vrouw die het resort met een usb-stick vol malware wilde binnendingen. Dat zeggen ingewijden tegen The Miami Herald.
Een Chinese vrouw werd op 30 maart gearresteerd toen zij onder valse voorwendselen het buitenverblijf van Trump wilde binnendringen. De vrouw had een usb-stick met malware bij zich, vier mobiele telefoons, een laptop, een externe harde schijf en twee Chinese paspoorten.
Officieel nog geen spionage-verdachte
De FBI onderzoekt nu wat de vrouw precies kwam doen en of zij deel uitmaakt van een grotere Chinese spionageoperatie. Officieel wordt de vrouw nog niet beschuldigd van spionage, wel van liegen tegen een federaal agent en het binnendringen van een beveiligde locatie.
De FBI zou ook onderzoek doen naar de onderneemster Li 'Cindy' Yang. Zij zou evenementen op Mar-a-Lago organiseren voor Chinese zakenmensen, die zo dichterbij Trump zouden willen komen. Er wordt bekeken of er connecties zijn tussen Yang en de geadresseerde vrouw.
Mar-a-Lago moeilijk te beveiligen
De Amerikaanse president Trump is vaak te vinden op zijn buitenverblijf in Florida. Zeker in de begindagen van zijn presidentschap zou Mar-a-Lago de Amerikaanse Secret Service kopzorgen hebben gegeven. Omdat het resort ook toegankelijk is voor toeristen, is de beveiliging veel ingewikkelder dan die van het Witte Huis, of het traditionele presidentiële buitenverblijf Camp David.
Opvallend genoeg is Mar-a-Lago in de jaren '70 al aan de Amerikaanse staat geschonken om als 'Winter White House' te dienen. De onderhoudskosten bleken echter te hoog. Bovendien ligt het resort onder een drukke vliegroute. De Amerikaanse staat schonk het landgoed daarom terug aan de oorspronkelijke eigenaar, die het aan Trump verkocht.