Bedrijven mogen werknemers niet tracken met wearables

Bedrijven mogen werknemers niet tracken met wearables

8 maart 2016 om 11:23
Laatste update: 27 april 2018 om 08:08

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft twee bedrijven op de vingers getikt die de activiteiten en slaappatronen van werknemers in de gaten hielden via wearables.

Beide Nederlandse bedrijven hadden hun werknemers een armband gegeven die dergelijke gezondheidgegevens bijhoudt. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens zijn bedrijven die inzicht hebben in dergelijke gegevens in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). "Een werkgever mag zo’n armband natuurlijk wel cadeau geven, maar het is niet de bedoeling om vervolgens gegevens over de gezondheid van werknemers in te zien. Ook niet als een medewerker hier toestemming voor geeft", aldus Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

'Ga je wel naar de sportschool?'

De betreffende bedrijven hadden de wearables voor hun werknemers aangeschaft om hen gezond te houden. Dat is op zich niet verboden, maar het is niet toegestaan dat werkgevers ook inzicht hebben in die data. Een werkgever mag bijvoorbeeld een sportschoolabonnement betalen, maar niet bij de sportschool informeren of je ook daadwerkelijk gaat sporten.

Het is voor werkgevers verboden om dergelijke gezondheidsgegevens van werknemers in te zien, ook als een werknemer hier expliciet toestemming voor zou geven. Dit komt omdat er een afhankelijkheidsrelatie tussen de werkgever en werknemer bestaat: de werknemer is financieel afhankelijk van de werkgever. Dan kun je volgens de wet niet vrij toestemming geven voor dergelijke afspraken.

Lees meer over:

Deel via