Klontje melk in je koffie?
Hoeveel klontjes neem jij in je koffie krijgt een andere betekenis.
Naast suikerklontjes zijn er nu ook melkklontjes. Geen geknoei meer met melkcupjes waarvan het lipje afscheurt of juist te ver openscheurt zodat de melk naast je koffie eindigt. Het klontje melk bestaat uit vloeibare melk in een oplosbaar omhulsel. De buitenkant van de capsule kan bijvoorbeeld sucrose zijn, voor wie van zoet houdt, of erythritol als je niet zo’n enorme zoetekauw bent. Als je alleen maar melk in je koffie wilt – dus geheel zonder suiker – heb je voor nu even pech.
“De melk en de gekozen substantie worden gemixt en vervolgens in een gietvorm gebracht. Als dit goedje afkoelt, verplaatst het suiker zich naar de randen van de gietvorm. Het suiker vormt vervolgens kristallen die de melk bijeenhouden, totdat je de capsule in je thee of koffie gooit”, valt te lezen in Kijk magazine. “De cupjes kunnen worden bewaard bij kamertemperatuur en blijven drie weken goed.”
De klontjes melk zijn bedacht door onderzoekers van de Martin Luther Universiteit in Halle-Wittenberg, Duitsland. Geen toeval, want begin 2016 verbood Hamburg, als eerste stad ter wereld, koffiecapsules in overheidsgebouwen.