Ocean Cleanup start vandaag met plastic vissen uit de Noordzee
Vanaf vandaag gaat The Ocean Cleanup met een vaartuig voor de kust van Scheveningen plastic uit de zee vissen.
Daarmee is het idee van de 21-jarige Boyan Slat een werkend prototype geworden. De uitvinding van Slat bedacht hij al in 2012 toen hij nog studeerde aan de TU Delft. Zijn idee was een drijvende installatie met twee lang armen in een V-vorm. Door deze op strategische locaties in de oceaan te plaatsen, zorgt de stroming ervoor dat het aanwezige plastic als het ware in de armen drijft. Achter de armen zit een container, waarin het plastic wordt opgeslagen.
Een jaar lang in de Noordzee
Voor deze eerste test in de Noordzee raapte Slat een slordige 1,5 miljoen euro bij elkaar. De grootste geldschieters waren de Nederlandse overheid, Boskalis en een anonieme donateur. Het prototype blijft een jaar lang in de Noordzee liggen. Met de test wil de Delftse ondernemer vooral onderzoeken hoe zijn prototype omgaat met de barre weersomstandigheden op zee.
Een van de grootste uitdagingen voor het project is dan ook het bouwen van apparatuur die zout water, harde wind, storm en golven trotseert. The Ocean Cleanup moet er allemaal tegen kunnen. Precies om die reden is ingenieur Allard Hoeken aangesloten bij het project. Hij is sterk betrokken geweest bij Bluewater Energy, een project dat energie haalt uit de wisseling van de zee getijden. Die techniek en kennis gaat volgens The Ocean Cleanup goed van pas komen.
Wereldwijde aandacht
Boyan Slat richtte zijn bedrijf The Ocean Cleanup op in 2013, maar aanvankelijk was er weinig interesse voor zijn idee. Hij presenteerde zijn project op TEDx in Delft, waarna hij wereldwijd veel aandacht en lof kreeg voor het project. Sindsdien kwam het in een stroomversnelling, en nu is er dan eindelijk een werkend prototype.