Testvlucht 4G-netwerk voor vliegtuigen geslaagd

Testvlucht 4G-netwerk voor vliegtuigen geslaagd

28 november 2016 om 09:20
Laatste update: 27 april 2018 om 01:26

Volgend jaar krijgen meer passagiers op Europese vluchten internet aan boord dankzij het European Aviation Network. De eerste testvlucht met EAN is geslaagd.

We kunnen niet meer zonder internet op onze smartphones en tablets. Niet alleen dat, het moet ook nog een beetje snel zijn. Jammer genoeg kan je tijdens de meeste vluchten boven Europa niet internetten, en als het wel kan, dan vaak met een hele trage verbinding. Daar komt volgend jaar hopelijk verandering in. Een groep techbedrijven, waaronder Deutsche Telekom en Nokia, heeft een 4G-netwerk voor het Europese luchtruim ontwikkeld, dat medio volgend jaar operationeel moet zijn.

De eerste testvlucht van het European Aviation Network (EAN) is in elk geval geslaagd, zo meldt een persbericht maandag. Ingenieurs aan boord van het testvliegtuig boven Engeland hadden een live video-conferentie met ingenieurs in het lab in Stuttgart. EAN is het eerste netwerk op de wereld dat een satellietnetwerk combineert met een 4G-netwerk op de grond. De technologie is speciaal voor de luchtvaart ontwikkeld en verschilt van een gewoon 4G-netwerk, doordat het ook met snelheden van 1200 km per uur moet werken. Bovendien moeten de grondstations vanwege de grote kruishoogtes van vliegtuigen een heel groot bereik hebben. 

Sneller dan verwacht

Het grote voordeel van EAN is de belofte dat het een volwaardig breedband 4G-netwerk biedt aan luchtvaartmaatschappijen. De eerste testvlucht heeft in elk geval de verwachtingen overtroffen. Het netwerk zou zelfs sneller zijn dan verwacht. Mogelijk dat EAN luchtvaartmaatschappijen volgend jaar stimuleert om passagiers snel internet aan te bieden. Overigens betekent EAN waarschijnlijk niet dat je rechtstreeks op je smartphone aan boord van een vliegtuig een 4G-verbinding hebt. Het vliegtuig is uitgerust met een speciale EAN-antenne. De luchtvaartmaatschappij zal het signaal via wifi aanbieden aan passagiers.

Lees meer over:

Deel via