Uitlegparty: Verkiezingen 2012 deel 2

Uitlegparty: Verkiezingen 2012 deel 2

11-09-2012 09:43 Laatste update: 28-04-2018 16:07

Lastminute advies voor alle zwevende kiezers: online hulp bij de keuze woensdag in het stemhok.

Voor alle zwevende kiezers begint de tijd te dringen. De stembureau's gaan woensdagochtend open en sluiten 's avonds om negen uur. Tot die tijd is er een veelvoud aan politieke sites die kunnen helpen bij het bepalen van de stem. Vorige maand gaven we al een eerste overzicht van sites met uiteraard de vele stemwijzers. De teller bij Stemwijzer.nl is inmiddels de 3 miljoen al gepasseerd. Het record van 4,2 miljoen ingevulde stemwijzers komt in zicht.

Maar er zijn ook tientallen andere online kieshulpjes. Vul je er een paar in, dan is er kans dat je andere partijen krijgt geadviseerd en is je verwarring compleet. Om de juiste stemwijzer te kiezen is er zelfs een Stemwijzerwijzer. Tja.

Een positieve nieuwkomer die we vorige keer nog niet konden noemen, is de Stemtool van Nu.nl, waarbij je je mening over stellingen naar het juiste vakje van eens, oneens of neutraal moet slepen. Na de uitslag kan je door met je muis over de partijen te gaan zien met welke stellingen die partij het eens of oneens was. Dat geeft sneller inzicht in waarom een bepaalde partij zo hoog of laag eindigt in Nu.nl's stemadvies.

Stembreker gebroken

Op een online initiatief dat we in het vorige verkiezingsoverzicht bespraken, kwam veel kritiek. Het gaat om Stembreker.nl, een initiatief van jongerenbeweging G500, waarmee je kan bepalen welke coalitie van partijen het beste bij je past. Stembreker berekent dan op basis van de voorkeuren van alle andere bezoekers op welke partij je het beste kan stemmen om jouw coalitie meer kans te geven. De site verstuurt woensdagochtend een stemadvies per sms. Als iedereen dat opvolgt zijn de stemvoorkeuren van iedereen gedekt.

Probleem is natuurlijk dat niet alle deelnemers dat advies zullen opvolgen. Bovendien zou de Stembreker extra in het voordeel zijn van kleinere partijen die meer zetels halen en de groteren minder, waardoor het vormen van een haalbare coalitie juist nog lastiger wordt. "Als iedereen gaat stembreken, is het moeilijker om een meerderheidscoalitie te vormen en duurt het waarschijnlijk tot ver in 2013 voor er eindelijk een nieuwe regering is geformeerd", schreef 'wiskundemeisje' Ionica Smeets.

Den Haag en technologie

Naast aanklikken van wat stellingen is het natuurlijk ook aan te raden om over onderwerpen die je belangrijk vindt de diepte in te gaan en de standpunten per partij te vergelijken. Voor Bright-publiek is het interessant om te zien hoe partijen denken over onderwerpen rond technologie, zoals online auteursrechten, privacy, medische techniek, overheid 2.0 en cybercrime. Webwereld, Tweakers en De Ingenieur hebben rond dit soort thema's overzichten van de standpunten van veel partijen gemaakt. De SP kwam vorige week zelfs met een eigen ICT-nota.

Tweakers' verkiezingsanalyse behandelt twaalf stellingen over ict en de standpunten van de tien grootste partijen plus de Piratenpartij. De resultaten staan in dit overzicht samengevat. Daarbij valt op dat alleen het CDA tegen de afschaffing van de bewaarplicht van communicatiegegevens is en dat alleen de ChristenUnie en dat de VVD afwillen van het cookieverbod. (Dat verbod heeft geleid tot de vele meldingen op sites over het opslaan van cookies, waaronder hier op Bright.nl.) Alleen SGP en CDA zijn voorstander van een downloadverbod.

De Christenunie en SGP zijn als enige partijgen tegen netneutraliteit, vooral omdat dan christelijke providers voor hun klanten internetfilters mogen blijven hanteren. CDA, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren zijn voorstander van een landelijk elektronisch patientendossier.

De Technische Kieswijzer van De Ingenieur vat 'technologie' breder op en presenteert dertig stellingen over onderwerpen als energie, bouw, zorg-ict en r&d. Zo blijken VVD, CDA, SGP en D66 voorstander van 'communicatieapparatuur en sensorsystemen die de rol van zorgpersoneel voor ouderen overnemen'. En zijn alleen VVD en CDA tegen gebruik van de aardgasbaten voor ontwikkeling van alternatieve brandstoffen. Op de stelling 'Stimuleer de keuze voor een technische opleiding door het collegegeld te verlagen' antwoordden alleen CDA, Partij voor de Dieren en SGP positief.

Webwerelds ICT-Stemwijzer is verdeeld in verscheidene delen met een samenvatting van de partijlijnen. Ten aanzien van privacy blijken er tussen de partijen weinig verschillen, behalve dan dat de PVV voorstander is van het publiceren van foto's van misdadigers op internet. De PvdA pleit expliciet voor wifi in de trein.

De SP wil een 'digitale brandweer' van ict-experts die snel grote ict-problemen bij overheden en vitale infrastructuur kunnen aanpakken. De SP wil ook dat overheden meer gaan samenwerken met hackers om te komen tot een betere beveiliging. De Piratenpartij wil 'commercieel auteursrecht' helemaal afschaffen. In de overgangsperiode moet auteursrecht worden beperkt tot vijf jaar.

Curieus is trouwens dat de Piratenpartij als de populairste partij uit de bus komt in een peiling onder bijna tienduizend Tweakers-bezoekers met 22 procent van de stemmen. In de landelijke peilingen kunnen de piraten niet eens op één zetel rekenen. Of zit er toch een stuntje voor ze in?

Slappe online campagne?

Wat doen de partijen inmiddels zelf online? De PvdA doet van alle partijen het meest met YouTube en maakte een soort online pamflet over Rutte's Banenmachine. CDA doet erg ouderwets met een brief van de lijsttrekker. GroenLinks heeft een paar handige lijstjes gemaakt voor als je twijfelt tussen die partij en directe concurrenten. Weinig spectaculair dus, die online campagnes van de partijen.

GroenLinkser Linda Voortman, bekend van het #zorguur op Twitter, werd verkozen tot de Beste Webpoliticus van Nederland. Natuurlijk zijn politici deze weken meer dan ooit aan het twitteren, blijkt uit sites als WatTweetDeKamer. Tegenstanders aanvallen via tweets is daarbij schering en inslag. Geenstijl maakte al een jolige visualisatie over wie elkaar in de politiek op Twitter van leugens beschuldigen.

Het maakt niet veel uit. Want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sociale media geen grote impact op het kiesgedrag hebben. "De toekomst, al jaren",' zo omschrijft webmagazine HardHoofd de sociale media in een cynisch ABC over de verkiezingen.

Kiezers twitteren wel massaal over de tv-debatten met politici. Niet Twitter, YouTube of campagnesites, maar vooral de televisie en de Stemwijzer bepalen in welke richting de twijfelaars zweven.

Het stemmen woensdag gaat overigens nog altijd analoog met papier en potlood. En dat blijft vanwege alle eerdere problemen rond stemcomputers zo. Alleen de SGP wil de stemcomputer weer terug.