Braziliaanse test met blockchain voor registreren landeigendom
Blockchain-startup Ubitquity gaat samenwerken met twee Braziliaanse gemeenten bij het vastleggen van het eigendom van stukken grond.
De pilot vindt plaats in de Braziliaanse plaatsen Pelotas en Morro Redondo, meldt Coindesk. Volgens Ubitquity is het pilot-programma bedoeld om het huidige papieren kadaster te vervangen door een volledig digitale oplossing. “Dit is een primeur. Niet alleen voor Brazilië maar ook voor Zuid-Amerika”, aldus Ubitquity in een verklaring. “Dit programma zal de kosten verlagen en tegelijkertijd de accuratesse, de veiligheid en de transparantie vergroten.”
Ubitquity-oprichter stelt dat hij ‘ongelooflijk opgewonden’ is over de samenwerking met Cartório de Registro de Imóveis, het Braziliaanse kadaster. “Deze samenwerking zal overheden en gemeenten de kracht en voordelen laten zien van het bijhouden van gegevens via de blockchain.”
Corruptie
Er wordt al langer gepleit voor het inzetten van de blockchain voor kadaster-achtige toepassingen. Met name in landen waar sprake is van grootschalige corruptie en fraude zou het systeem uitkomst kunnen bieden, zo is het idee: malafide ambtenaren zijn door de controle via de blockchain immers niet langer in staat om zichzelf een fijne lap grond met uitzicht over de zee toe te eigenen.
Het bestrijden van dergelijke eigendomsfraude is belangrijk om het vertrouwen te herstellen dat mensen in de centrale registratie van landbezit hebben. Onzekerheid over wie de rechtmatige eigenaar van een stuk grond is, leidt er nu vaak toe dat investeerders terughoudend zijn om leningen te verstrekken voor bijvoorbeeld mijn- of landbouw. Elk moment kan er immers iemand opduiken die claimt dat de ontwikkelde grond zijn land is.
Verkrachtingen
Behalve economische voordelen zou het duidelijk in kaart brengen van eigendomsrechten ook grote sociale vooruitgang kunnen brengen, meent Hernando de Soto, een econoom die gespecialiseerd is in de informele economie die zich aan het zicht van overheden onttrekt.
In zijn vaderland Peru heeft de meerderheid van de bevolking die leeft in sloppenwijken, bijvoorbeeld geen toegang tot stromend water. Omdat nergens is vastgelegd wie de eigenaar is van welk huisje in een sloppenwijk neemt het waterleidingbedrijf niet de moeite om er water naar toe te pompen: het is immers volstrekt onduidelijk naar wie ze de rekening moeten sturen.
Het gevolg is dat mensen buitenshuis gebruik moeten maken van sanitaire voorzieningen. De meeste verkrachtingen in sloppenwijken vinden plaats als vrouwen ’s nachts naar de wc gaan.