Duurtest: Nest-thermostaat, mooi maar eigenwijs
De mooiste van de slimme thermostaten? Dat is de posterchild van het smarthome: Nest, gemaakt door Google.
We zijn aangekomen bij het tweede deel van deze slimme thermostaattest tussen Netatmo, Nest, Tado en Thermosmart. De aanleiding? Een energierekening van ruim 300 euro per maand. Toch ga ik bewust met energie om, zelfs zo dat het oncomfortabel wordt. Maar ik heb helemaal geen zin om bij het verlaten van het huis aan de verwarming te denken. Hoe kunnen slimme thermostaten helpen? In deel 2 van de thermostaattest: Nest, posterchild van het smarthome met de slimheid van eigenaar Google.
Hoe kan een slimme thermostaat ons leven aangenamer maken? CV-installateur Menno van den Brink komt ze dagelijks tegen: 9 van de 10 huishoudens heeft hun klokthermostaat niet geprogrammeerd. Omdat dat programmeren te ingewikkeld is. De klokthermostaat wordt hooguit als aan-uitknop gebruikt waarmee je 's nacht de verwarming een paar graden omlaag draait.
Het programmeren van een wekelijks schema met een vrije vrijdag of woensdagmiddag en een late zondagmorgen is gewoon te moeilijk. En dat lijkt de grootste winst bij het aanschaffen van een thermostaat die niet door een cv-ketelproducent is gemaakt, maar door een bedrijf dat vanuit de gebruiker denkt. Of het nou Nest, Netatmo, Thermosmart of Tado is; ze bieden je een online interface die je net zo gemakkelijk instelt als je agenda. Waarna je naar je Nest, die met een sensor ziet of je inderdaad thuis bent, helemaal geen omkijken meer hebt.
Nest denkt voor jou
En dat is precies het punt. Nest denkt zelf na, en dat is handig als je de ballen verstand van je verwarming wil hebben. Maar Nest ontneemt je ieder inzicht. Hij doet wat waarschijnlijk 90% van de huishoudens wil, maar als je wel benieuwd bent of de ketel ‘s nachts omlaag moet of hoe snel hij zakt nadat je het huis uit bent, dan is dat duidelijk niet de bedoeling. Als je een instelling wilt die Nest niet al voor je bedacht heeft, dan gaat dat gewoon niet lukken. Met het briljante minicoderen IFTTT (If This Then That) kun je wellicht nog je wensen bij elkaar sleutelen.
Ja, je krijgt iedere maand een Nest-rapport, wat er zo uit ziet: “Maandresultaat: je hebt je huis x uur verwarmd. Je verdiende x Nest blaadjes. Je hoort bij de beste 50% van de Nesters in jouw regio. Vertel het je vrienden via Facebook en Twitter.” Ook ontvang je iedere 2 weken promomails over de Nest-cam en Philips Hue lampen. Ik mag graag heldere mails met informatieve plaatjes ontvangen, maar dit neigt naar infantiel en is me te commercieel.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="7e8d1c7c-0dac-4c3f-88b4-ac52f29d9bb4"></drupal-entity>
Een huisdiertje als bewegingsdetectie
Toegegeven, het apparaat is stijlvol. Ik zette het ronde klokje op de witte houder op een kast midden in de woonkamer, zodat hij goed kan zien of er iemand thuis is of niet. De instelling Nest Sense kan zo de ketel lager zet als je ondanks je ingeprogrammeerde schema toch afwezig blijkt. Als het oog je in de gaten kijgt (Nest zegt dat hij het doorheeft wanneer je naar hem kijkt!) dan licht hij verwelkomend op. Je kunt kiezen of je dan de tijd te zien krijgt of het weerbericht. Alsof je een huisdiertje hebt. Ik had er meer plezier van dan van de logeerparkiet.
Wil je tijdelijk een tandje erbij, dan geef je een draai aan de roestvrijstalen ring waarbij je een fijne tik hoort alsof er een tandwiel meedraait. Alsof je een kluis aan het kraken bent.
Het kraken van een kluis
Het instellen ging gepaard met de zenuwen die ik me zo bij het kraken van een kluis kan voorstellen. Het dagschema kun je instellen op de app of op de site, maar de initiële installatie gebeurt via de klokthermostaat. Maar pas nadat je bij de ketel een zogenaamde HeatLink hebt aangesloten die de draadloze link tussen app en klokje vormt. Jammer dat de benodigde stroomkabel niet meegeleverd is. Op het rvs-klokje loop je al draaiend en boven danwel onder knijpend, een menu door dat vraagt naar ingewikkelde dingen als voorlooptemperatuur, een waterpas en andere cv instellingen. Om eerlijk te zijn, het is ons niet gelukt de Nest zelfstandig aan de praat te krijgen.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="574eff7e-022b-4d3c-bf02-1e65a4a2e642"></drupal-entity>
Op zoek naar installatietips en troubleshooting kom je op een overzichtelijke website waar je eerst mag proberen je probleem in de standaardvragen terug te vinden. Lukt dat niet, dan krijg je een keurig mailtje dat Nest ermee aan de gang gaat. Mij werd aangeraden een installateur te laten komen, een Nest Pro. De Pro heeft de 2 draadjes die vanuit de HeatLink naar de ketel lopen (polariteit) omgedraaid. Dat had volgens hem ook prima per telefoon gekund. Nest verklaart dat het vanwege veiligheid is: hun systeem werkt direct met 230v op de draden terwijl je andere merken met een stekker in het stopcontact voedt. Wat mij betreft overdreven, ik sluit ook wel eens een stopcontact aan en denk er dan ook aan de stroom van de draden te halen. Een uiting van Amerikaanse claimcultuur van eigenaar Google?
Het eindoordeel
Dat Nest mooi én zorgeloos is, is duidelijk. Onderscheidend is de bewegingsdetectie met optische sensoren zodat de temperatuur omlaag kan als je afwezig bent. Je kunt ook kiezen voor een koppeling met een smartphone (geo-fencing) waaraan vorige week de optie voor meerdere telefoons is toegevoegd. Wel zo handig als je meerdere bewoners en een kat hebt. Maar echt slim is Nest (nog) niet.
Nest maakt ten tijde van de test geen volledig gebruik van de mogelijkheden om te moduleren van het OpenTherm-protocol, hoewel dat wel op de doos vermeld staat. Van een grote speler als Google kun je wel verwachten dat ze daar hard mee bezig zijn, en dat het met een update heus voor elkaar komt. Net zoals dat onlangs met geofencing gebeurd is. UPDATE: sinds 22 maart kan Nest wel moduleren.
Aan de andere kant, ik had een verzoek dat ik al in 2013 door andere Nest-gebruikers als verzoek zie staan, waarop ik doodleuk het antwoord krijg dat het niet gaat. Dus zo hard luister men daar bij Google niet naar de feedback van klanten. Hoe dan ook, de grootste winst van Nest is dat hij ervoor zorgt dat je een weekschema instelt, en als je dan ook wat moois daar midden op je muur wil dan is Nest de beste keus. Voor 219 euro heb je hem in huis.
In dit tweede deel van een test tussen Nest, Netatmo, Tado en Thermosmart was Netatmo de meest gebruiksvriendelijke en wint Nest het op gebied van zorgeloosheid en esthetiek.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="08476165-6d9e-4b96-9c0d-39e92971c791"></drupal-entity>