Eerste Indruk: draadloze Teufel Mute BT met noise cancelling

Eerste Indruk: draadloze Teufel Mute BT met noise cancelling
18 februari 2017 om 13:23
Laatste update: 26 april 2018 om 23:22

Koptelefoons met noise cancelling zijn vaak al prijzig, laat staan draadloze modellen. De Teufel Mute BT is goedkoper, maar is ’ie ook goed?

Draadloze koptelefoons worden steeds betaalbaarder. De goedkoopste uit onze recente Top 5 is bijvoorbeeld al vanaf 65 euro verkrijgbaar. Maar de twee modellen uit onze lijst met active noise cancelling zijn een stuk prijziger: tegen de 400 euro. De Mute BT van het Duitse Teufel valt daar met zijn 199 euro precies tussenin.

De koptelefoon is zoals vrijwel alle noise cancelling-koptelefoons een over-ear-model, met grote oorschelpen dus. Er zit een schakelaar op waarmee je ’m alleen op bluetooth kan zetten, tandje verder en je zet zowel bluetooth als noise cancelling aan. In dat geval krijg je de vreemde ervaring van extra demping: omgevingsgeluid is er nog wel maar klinkt een stuk verder weg. Dat merk je al zonder muziek, maar zeker met muziek of een podcast aan heb je nog maar nauwelijks last van omgevingsgeluid.

Minder rigoureus

Het is lastig om de kwaliteit van die noise cancelling te vergelijken. Vergeleken met de duurdere Bose QuietComfort 35 klinkt de ruisonderdrukking van de Mute BT wat minder rigoureus. Zet je de noise cancelling van de Bose aan zonder muziek te luisteren, hoor je een soort heel lichte ruis en verder niks. De Teufel onderdrukt ook hoorbaar het omgevingsgeluid, maar minder drukkend.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="1616a9f1-d75c-4212-bfe1-05ad576b787a"></drupal-entity>

Niet altijd onderdrukkend

Wel merkten we dat de noise cancelling flinke herrie niet kan bijbenen. Het geluid in een vliegtuig komt toch deels door de ruisonderdrukking heen, alsof de Teufel die mate van herrie niet kan onderdrukken. Voor wie niet vaak vliegt volstaat de noise cancelling ruimschoots in gevallen als luidruchtige kantoorruimtes, openbaar vervoer, café’s en andere rumoerige plekken.

De geluidskwaliteit van de Mute BT is zoals je mag verwachten van een koptelefoon van 200 euro uitstekend. Wel zet Teufel meestal in de breedte in en dat is hier niet anders: liefhebbers van louter muziek met veel bass kunnen beter verder kijken. Maar wie een breed spectrum aan muziek luistert zal verrast zijn door de kraakheldere hoge en middentonen. Ook podcasts luisteren erg prettig op de koptelefoon, zeker met ruisonderdrukking ingeschakeld lijkt het alsof je met de podcaster in één ruimte zit.

Minpuntjes

Jammer zijn de bedieningsknoppen van de Mute BT. Die zitten achterop de linkeroorschelp. Op zich goed te bereiken, maar lastig te bedienen. Volume omhoog zit boven, in het midden zit de functieknop en daaronder de knop voor volume omlaag. Die zijn op de tast vrijwel niet te onderscheiden en dat maakt het pauzeren van muziek en het regelen van volume ingewikkeld. Een opstaande functieknop zoals sommige andere koptelefoons hebben zou welkom zijn geweest.

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="f5bfb3f5-ef21-4b6f-8a37-835fd5bcba83"></drupal-entity>

Net als bij wel meer koptelefoons is de werking van die knoppen anders dan je van de afstandsbediening in het snoer van koptelefoons bent gewend. De middelste knop is voor pauzeren en het starten van Siri of Ok Google, wisselen tussen nummers doe je door de volumeknoppen eventjes ingedrukt te houden. Bij elke druk op één van die knoppen hoor je trouwens een piepje, dat je niet kan uitschakelen.

De koptelefoon heeft een verwisselbare accu, maar het bijgeleverde exemplaar gaat ruim 24 uur mee op één lading met bluetooth en noise cancelling ingeschakeld. Opladen doe je via micro-usb. Ook wordt een opbergcase met rits meegeleverd, een een mini-jack-snoer. Daarmee kun je blijven luisteren als de batterij leeg is, maar dan zonder ruisonderdrukking. Luister je bedraad met noise cancelling ingeschakeld dan gaat de accu volgens Teufel zo’n 60 uur mee.

Conclusie

Met zijn kleurstelling in matzwart en donkergrijs is de Teufel Mute BT een stijlvolle en redelijk onopvallende koptelefoon. Des te opvallender zijn de prestaties: helder, vol geluid en een prima ruisonderdrukking.

De prijs van 199 euro maakt de koptelefoon interessant voor wie toch al een exemplaar zonder ruisonderdrukking wilde kopen, maar misschien een paar tientjes wil bijleggen. En voor de helft van de prijs van alternatieven van Bose en Sony biedt de Teufel Mute BT toch zeker meer dan de helft van de prestaties van die headsets.

Meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk

Lees meer over:

Deel via