SpaceX laat testcircuit voor Hyperloop bouwen

SpaceX laat testcircuit voor Hyperloop bouwen
27 januari 2016 om 08:18
Laatste update: 27 april 2018 om 09:41

SpaceX laat een testbaan aanleggen voor Hyperloop, dat extreem snel vervoer mogelijk moet maken.

Constructie- en ontwerpbedrijf Aecom gaat de baan opbouwen, zo laat SpaceX weten. Het testcircuit voor Hyperloop zal ongeveer 1,6 kilometer lang worden. Momenteel wordt een stalen vacuümbuis met een diameter van 1,8 meter ontworpen, nog dit voorjaar begint het bedrijf met bouwen. De buis komt vlakbij het hoofdkantoor van SpaceX te liggen, in Hawthorne, Californië. Wat het gaat kosten is onbekend.

Supersnel vervoer

SpaceX-ceo Elon Musk bedacht de Hyperloop in 2013 als een manier voor extreem snel vervoer. Het idee is dat er pods (een soort wagons) in een buis geplaatst worden, waar weinig lucht in te vinden is en daardoor weinig weerstand. De pods maken gebruik van elektromagneten, daardoor kunnen ze met een snelheid van 1200 kilometer per uur door de buis vliegen. Een reis van zes uur met de auto, kan met de Hyperloop in een halfuur. Het is nog goedkoper en efficiënter ook.

Het testcircuit zal gebruikt worden om pod-ontwerpen van over de hele wereld te testen. Verschillende bedrijven en universiteiten werken namelijk aan de beste oplossingen voor de buis, waaronder een team van de TU Delft. En dit is niet het enige circuit. Er komt nog een testbaan van 8 kilometer in Californië te staan. Dat gaat zo’n 6 miljard dollar kosten en voordat die klaar is, zijn we makkelijk twee jaar verder.

Lees meer over:

Deel via