'Eerste passagiers in Hyperloop voor eind 2018'

'Eerste passagiers in Hyperloop voor eind 2018'

21 januari 2016 om 13:35
Laatste update: 27 april 2018 om 09:41

Binnen drie jaar is het mogelijk om razendsnel te reizen met de Hyperloop, zegt het bedrijf dat het nieuwe transportsysteem ontwikkelt.

Bij de Hyperloop schieten capsules razendsnel door een buis die vacuüm wordt getrokken, waardoor er bijna geen luchtweerstand is. Er zouden snelheden van 1200 km/u mogelijk zijn. De technologie is al enkele jaren in ontwikkeling, maar volgens Hyperloop Transportation Technologies (HTT) is de bouw van het eerste echte Hyperloop-traject nu nabij.

Het bedrijf heeft bouwvergunningen aangevraagd in het Californische Quay Valley voor een traject van 8 km. "Dit wordt de eerste hyperloop, geen testtrack", zegt HTT-ceo Bibop Gresta donderdag tegen media in Davos. "Binnen 36 maanden reist de eerste passagier met de hyperloop." De bedoeling is dat er uiteindelijk ook hyperloop-verbindingen tussen grote steden komen. Het systeem zou het mogelijk maken om in een half uur van San Francisco naar Los Angeles te gaan. Dat kost met de auto nu ruim zes uur. Behalve HTT zijn er nog enkele andere bedrijven die aan eigen hyperloop-trajecten werken.

Tesla-baas Elon Musk bedacht het Hyperloop-concept, maar besloot het niet zelf uit te voeren. Hij gaf anderen de kans het transportsysteem te ontwikkelen. Een team studenten van de TU Delft neemt deel aan een ontwerpwedstrijd van Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX om te komen tot de beste Hyperloop-capsule. Het Delftse team, dat al door de eerste selectieronde kwam, wil de capsule laten zweven met magneten.

Lees meer over:

Deel via