Hoe mini-pc Raspberry Pi de volgende generatie techies vooruit helpt
De nieuwe Raspberry Pi, die nog maar 5 dollar kost, is een verkoophit. Doel: een nieuwe generatie enthousiast maken voor techniek.
De Britse nonprofit Raspberry Pi Foundation wil technologie voor iedereen toegankelijk maken en jongeren in aanraking laten komen met programmeren. In 2011 werd de eerste Raspberry Pi uitgebracht. Het minicomputertje had een prijskaartje van 25 dollar en is inmiddels 6 miljoen keer over de toonbank gegaan. Het tweede model, de Raspberry Pi 2, is sinds begin van dit jaar te koop voor 35 dollar.
Donderdag presenteerde Raspberry Pi zijn nieuwste model: de Pi Zero, die specifiek is bedoeld om technologie voor iedereen beschikbaar te maken. De Pi Zero kost maar 5 dollar en bestaat uit een moederbordje met een 1GHz-processor en 512MB werkgeheugen. Die hardware is vergelijkbaar met de iPhone 4S, die in 2011 werd uitgebracht. Je kunt er allerlei hardware aan koppelen: van een wifi-chip tot een toetsenbord.
De Pi Zero, die maar 6 bij 3 centimeter meet, kan via een micro-usb en mini-hdmi met stroom en een scherm worden verbonden. Het apparaatje draait standaard op Raspbian, een variant op de opensourcesoftware Linux. De software wordt standaard geleverd met enkele programma's, zoals een browser en videospeler. Gebruikers kunnen daarnaast een eigen besturingssysteem op de Raspberry Pi installeren.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="e6f86b30-3bea-44b9-9875-335dbf420255"></drupal-entity>
Wat kun je met de Raspberry Pi?
De Raspberry Pi is voornamelijk een doe-het-zelf-computertje. De meeste mensen die het computertje kopen, passen het apparaatje helemaal naar eigen wens aan. Zo zijn er bijvoorbeeld allerlei behuizingen voor de Raspberry Pi te koop, die wat fraaier in huis staan dan enkel een kaal moederbordje met wat kabels.
Een Raspberry Pi is voor de nerd een enorm interessant apparaatje. Dat komt omdat je zelf de baas bent over de hard- en software. Wil je dat de Raspberry Pi met andere hardware communiceert? Dan kun je zelf die verbinden aanleggen door bijvoorbeeld te solderen.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="b878471a-e524-46ab-b893-a7aa8d00e8ec"></drupal-entity>
Zo wordt de Raspberry Pi veelvuldig gebruikt om oudere apparaten aan te sturen, zoals een kleine Macintosh of arcadekast (de RetroSpace-arcadekast die we op de redactie hebben staan werkt er ook mee). Daarnaast maken veel ontwikkelaars speciale software voor de Raspberry Pi, waarmee je van het minicomputertje een geheel ander apparaat kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een router die het internetverkeer via het Tor-netwerk leidt, waardoor je anoniem kunt surfen.
Voor de hobbyisten
Heb je niet de technische kennis om zelf te programmeren, maar vind je technologie wel leuk en interessant? Dan is de Raspberry Pi ook een leuk apparaatje. Veel websites bieden allerlei tutorials aan hoe je de Raspberry Pi bijvoorbeeld gebruikt als mediacenter, waarmee je jouw oude tv slim kunt maken. Veel artikelen leggen uit hoe je de opensource mediaspelersoftware XBMC (nu Kodi) op een Raspberry Pi installeert.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="90624016-01b0-480e-9c72-948bb06f545a"></drupal-entity>
Daarnaast kun je vrij simpel een ander besturingssysteem op de Raspberry Pi installeren. Denk bijvoorbeeld aan Ubuntu en zelfs Windows 10.
Voor de kinderen
De Raspberry Pi is vooral ontwikkeld om kinderen in contact te laten komen met technologie. Om overheden, scholen en ouders een goedkope computer te bieden waarmee iedereen kan leren programmeren. Raspberry Pi biedt allerlei software aan waarmee mensen kunnen leren programmeren en richt zich daarbij veelal specifiek op kinderen.
Programma's als Scratch (visueel leren programmeren), Sonic Pi (muziek maken door te programmeren) en Minecraft zijn uitstekende voorbeelden dat Raspberry Pi ook heel interessant is voor kinderen. De Minecraft-variant voor de Raspberry Pi geeft gebruikers de mogelijkheid om nieuwe dingen in het spel te bouwen. Hiermee combineert Raspberry Pi één van de meest populaire spellen onder de jeugd met programmeren.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="cbfb539c-ac7a-4243-bfa1-3e915b743142"></drupal-entity>
Daarnaast ondersteunt Raspberry Pi ook wat meer 'volwassen' programma's, zoals de belangrijke programmeertaal Python. Met de Raspberry Pi kunnen gebruikers Python-code maken en deze vanaf het minicomputertje uitvoeren.
Hoe bestel je de Raspberry Pi?
De Raspberry Pi is in verschillende modellen te verkrijgen, waaronder de eerste en tweede versie. Via de officiële website van Raspberry Pi kun je de modellen bekijken en via een erkende webwinkel bestellen. Het tweede model van de minicomputer is al 3 miljoen keer verkocht.
Het nieuwste model, de Pi Zero, lijkt de verkoopcijfers van de vorige twee modellen te gaan verbreken. Binnen één dag zijn er al 30.000 stuks van de computer van 5 dollar verkocht. "We denken dat het niet goedkoper kan dan dit", aldus Eben Upton, oprichter van de Raspberry Pi Foundation. "We gaan niet onder de prijs van een latte zitten."