Stichting Brein verwacht boetes voor Popcorn Time-kijkers (update)

Stichting Brein verwacht boetes voor Popcorn Time-kijkers (update)
20 oktober 2015 om 16:10
Laatste update: 27 april 2018 om 19:59

Kunnen individuele gebruikers van Popcorn Time ook in Nederland boetes verwachten? Stichting Brein denkt van wel.

Dat zegt Tim Kuik, de voorman van de anti-piraterijstichting tegen BNR. Opvallend, want zowel Brein als de overheid hebben het vervolgen van individuele gebruikers tot nu toe altijd nadrukkelijk afgezworen. In plaats daarvan worden de pijlen onder meer gericht op de verspreiders van piraterijsoftware en internetproviders. Brein heeft het dan ook over rechthebbenden die zelf juridische actie ondernemen tegen Popcorn Time-gebruikers.

Met diensten als Popcorn Time wordt piraterij volgens Kuik te laagdrempelig om het vrijuit te laten gaan. Hij reageert op de nieuwe Popcorn Time-versie voor de browser, waarmee illegaal films kijken simpeler is dan via Netflix. "Het is een alarmerende ontwikkeling als 'dat Popcorn Time' steeds maar makkelijker wordt om te gebruiken. Het is hartstikke illegaal en kijkers stellen zich in principe bloot aan schadeclaims van rechthebbenden", aldus Kuik.

Volgens Kuik zouden Nederlandse Popcorn Time-gebruikers op zeer korte termijn, misschien binnen een maand al, schadeclaims kunnen verwachten. "Individuele rechthebbenden zien dat hun film of serie populair is via illegaal gebruik, waardoor ze inkomsten mislopen. Zij kunnen zelf een schadeclaim gaan inbrengen", aldus Kuik. "Ik sluit niet uit dat dat binnen afzienbare tijd staat te gebeuren."

Update: Dutch Filmworks heeft plannen

Filmdistributeur Dutch Filmworks is een van de partijen die van plan is schadevergoeding te eisen van individuele Nederlandse Popcorn Time-gebruikers, zo erkent het bedrijf. Maar die plannen zijn op dit moment nog niet concreet. De filmdistributeur moet eerst ip-adressen van Nederlandse Popcorn Time-gebruikers verzamelen en vervolgens via de rechter de providers dwingen de identiteiten bekend te maken. Zonder tussenkomst van de rechter geven (de meeste) Nederlandse providers geen klantgegevens af.

De merknaam en het logo van Popcorn Time zijn sinds kort ook al in handen van Dutch Filmworks. Daarmee kan het bedrijf het gebruik van zijn handelsmerk actief vervolgen. Daar heeft Dutch Filmworks voorlopig ook nog geen plannen voor, maar 'het kan zeker een rol spelen bij antipiraterijzaken'.

Andere landen

In andere landen klagen filmmakers al langer individuele downloaders aan. Daarvoor is wel de hulp van de internetprovider nodig: die moet bij het ip-adres van de piraat zij adresgegevens zoeken. Of Brein of individuele aanklagers de Nederlandse providers hier zomaar toe kunnen verplichten, is niet duidelijk.

Recent zijn in onder meer Denemarken en Noorwegen gebruikers van Popcorn Time vervolgd.

Lees ook:

Nu ook Popcorn Time in je browser: hoe lang blijft dit online?

Uit Bright Ideas: Popcorn Time is niet te stoppen

Lees meer over:

Deel via