Top 5: Material Design-apps

Top 5: Material Design-apps
27 januari 2015 om 13:10
Laatste update: 28 april 2018 om 01:39

Material Design is de nieuwe designtaal binnen Android. Deze vijf apps gebruiken het Material Design uitstekend.

Matias Duarte, hoofd design bij Android, wilde het touchscreen behandelen als een digitaal stuk papier. Het moet herkenbaar zijn, maar tegelijkertijd heel intuïtief. Hij kwam uit op Material Design, waarbij designonderdelen "op een voorspelbare manier" moeten reageren.

"Als je iets aanraakt, moet het niet opeens een kant opvliegen. De animaties moeten net genoeg bieden om aan te geven waar iets vandaan komt en waar iets heen gaat. Je wilt dat iets voorspelbaar reageert, zodat je een model kunt herkennen. Anders gezegd: ik wil gewoon dat ik een taak snel kan voltooien op mijn smartphone", aldus Duarte.

Material Design kenmerkt zich door natuurlijke animaties, gebruik van felle kleuren, een menu dat vanaf de linkerkant naar binnen kan worden geschoven (via de drie streepjes aan de linker bovenkant) en de ronde actieknop.

Dit zijn mijn vijf favoriete Material Design-apps.

1. Inbox by Gmail :: Android iOS

Inbox by Gmail behandelt e-mails als todo's en is binnen no-time mijn favoriete e-mail-app geworden, mede door het slimme design. De rode ronde actieknop zweeft heerlijk over de lijst met e-mails en het swipen van e-mails om ze te voltooien (groene kleur) en snoozen (gele kleur) geeft een enorm bevredigend gevoel. Daarnaast is de snooze-functie ideaal als je e-mails op een later tijdstip wilt behandelen en gebruik ik de herinneringsfunctie, waarmee je een herinnering in kunt stellen, dagelijks. Ik vergeet namelijk te veel.

2. Google Agenda :: Android

Google Agenda is een fraaie app die net als Inbox by Gmail over de ronde actieknop beschikt, maar het verder rustig houdt qua kleurgebruik. Logisch, want je gesynchroniseerde agenda's worden standaard al van een kleurtje voorzien. Elke maand wordt opgebroken met een fraaie illustratie, die tekenend is voor de maand die eraan gaat komen. Bij afspraken met een locatie wordt een Street View-voorbeeld getoond en kun je er direct heen navigeren. Enorm fijn.

3. Franco.Kernel :: Android

Al sinds de Nexus S (2010) maak ik gebruik van Franco.Kernel, een custom kernel voor geselecteerde Android-toestellen. Zo'n kernel geeft je meer controle over de hardware van je smartphone of tablet. Hoe moeten de cpu's zich gedragen als de telefoon in slaapmodus is? En wil je handmatig het volume van de koptelefooningang omhoog schroeven? Het kan allemaal met Franco.Kernel. Om deze fraaie app te gebruiken, die voor elk onderdeel zijn eigen felle kleurtje heeft en enorm fijn in gebruik is, heb je echter wel rootrechten nodig.

4. Action Launcher 3 :: Android

Action Launcher is gemaakt door Cris Lacy, een bekende Android-ontwikkelaar die onder andere Link Bubble (één van mijn favoriete Android-apps) heeft gemaakt. Action Launcher 3 vervangt je huidige launcher en komt met een Material Design-look voor je Android. De app heeft een functie genaamd Quicktheme, waarmee de app zich aanpast op basis van de kleuren van jouw wallpaper. Zit er oranje in je achtergrond verwerkt? Dan kleurt de Google-zoekbalk oranje. Door van links naar rechts over het scherm te bewegen roep je een handige lijst met je geïnstalleerde apps op. Een ideale vervanger van je huidige homescreen.

5. Telegram :: Android iOS

Eigenlijk zou iedereen gewoon Telegram moeten gebruiken. Dat zei ik al eerder, en met de Material Design-update van de app is er nog een reden om over te stappen van WhatsApp. Telegram heeft de ronde actieknop en beschikt verder over het overzichtelijke design waar bijvoorbeeld ook de officiële sms-app van Google van is voorzien. Door van links naar rechts te swipen kom je bij het menu waar je onder andere een nieuwe groepschat of geheime chat kunt starten. En als je dan naar de instellingen gaat, zie je de mooiste Material Design-sectie van de app. Met vloeiende animaties en fijne kleine details.

Check ook onze andere top 5's.

Lees meer over:

Deel via