Onze hersens werken op 10 bits per seconde
We denken wel dat onze hersens zo optimaal zijn, maar vergeleken met de gemiddelde modem komen we er niet al te goed vanaf. Waar een modem van 20 megabit per seconde goed is voor thuiswerken, daar werkt ons brein maar op 10 bits per seconde. Geen megabit: bit.
Wetenschappers op het California Institute of Technology hebben gekeken hoe snel onze gedachten gaan, door mensen te laten lezen, schrijven en een Rubik's kubus te laten oplossen. Vergeleken bij een normale wifi-verbinding is dat ontzettend traag. We lopen flink achter op de technologie die we dagelijks gebruiken.
Denken gaat traag
Er is ook een lichtpuntje: denken gaat vooral vrij traag. Kijken de onderzoekers naar hoe snel we zintuiglijke informatie zoals geur, geluid en zicht verwerken, dan is die snelheid veel hoger. Bovendien zijn onze hersens ook meteen filters: daar zijn ze dus ook nog eens mee bezig. Als je een beslissing neemt, dan kan er heel veel informatie worden weggefilterd om zo sneller tot een besluit te komen.
Het onderzoek brengt slecht nieuws aan Elon Musk. Die wil met zijn bedrijf Neuralink graag mensen aansluiten op een computer om daarmee de hersenen sneller te laten werken. Dat kan volgens de onderzoekers niet, omdat ons trage tempo een mechanisme is dat nu eenmaal evolutionair in ons lijf zit. De natuur heeft bedacht dat dit het beste is voor beslissingen nemen om te overleven en daar blijft het bij.
De ondraaglijke traagheid van bestaan
Wil je er meer over weten, lees dan de onderzoekspaper The Unbearable Slowness of Being (de ondraaglijke traagheid van bestaan), geschreven door Dr. Markus Meister en Jieyu Zheng.
Lees meer over wetenschappelijk onderzoek en volg ons WhatsApp-kanaal.