COP29: Belangrijke stappen voor wereldwijde overstap op elektrische voertuigen
De COP29 kreeg tussen alle ellende in onze wereld betrekkelijk weinig aandacht. De schaarse berichtgeving, ging met name over de moeizame overleggen, maar er is wel degelijk wat uitgekomen. Believe the hype: elektrische voertuigen gaan de norm worden.
Naast het bespreken van klimaatfinanciering en het afbouwen van fossiele subsidies, werd er dit jaar ook veel gefocust op de wereldwijde transitie naar elektrische voertuigen (EV's). Deze overstap is essentieel om de CO₂-uitstoot in de transportsector, die tussen 1990 en 2022 met gemiddeld 1,7% per jaar steeg, terug te dringen. Om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, moeten deze emissies tegen 2030 met 3% dalen – een forse uitdaging. Vijf documenten moeten beklinken wat er afgesproken is.
Global Memorandum of Understanding: versnellen van de EV-transitie
In de Global Memorandum of Understanding over Zero-Emission Medium and Heavy-Duty Vehicles (ZEV Declaration) staat dat tegen 2040 wereldwijd alleen nog emissievrije auto's en bestelbusjes verkocht mogen worden. Voor leidende markten, zoals Nederland, ligt deze deadline op 2035. Nederland heeft zichzelf (vooralsnog) een ambitieuzer doel gesteld: volledige emissievrije verkoop tegen 2030. Maar met het huidige kabinet dat ook zwalkt rond de plannen voor emissievrij vervoer in stadscentra, is het de vraag of we koploper blijven.
Emerging Markets Initiative: elektrificatie in opkomende markten
Het Emerging Markets Initiative helpt opkomende markten zoals India en Mexico om de overstap naar emissievrije voertuigen te versnellen. Mexico heeft de ambitie om tegen 2030 17.000 elektrische vrachtwagens op de weg te hebben, wat forse investeringen vereist in laadpalen en netwerkinfrastructuur. Andere landen, zoals Brazilië, werken aan vergelijkbare initiatieven.
Infrastructuur en Financiering: grote uitdagingen wereldwijd
Nederland is goed op weg met de uitbreiding van laadnetwerken, maar verdere versterking van het stroomnet blijft noodzakelijk. In ontwikkelingslanden vormt het gebrek aan robuuste infrastructuur een belangrijke barrière. Om dit aan te pakken, worden initiatieven zoals de Global Green Road Corridors Initiative gelanceerd. Dit plan wil tegen 2026 minstens 10 groene transportroutes realiseren in Afrika, Azië, Europa en de Amerika’s. Ook het uitgebreide UNEP Global Electric Mobility Programme biedt ondersteuning aan 60 landen met een budget van $130 miljoen.
Betrokkenheid van de industrie: samenwerking als sleutel
Grote bedrijven, zoals Maersk, tekenden het Global Memorandum of Understanding, waarmee ze zich verbinden aan emissievrij vervoer. Samenwerking tussen industrie en overheid wordt als cruciale succesfactor gezien. In Nederland blijven verkoopcijfers van batterij-elektrische voertuigen stabiel, maar landen als Noorwegen lieten zien dat beleidsmaatregelen, zoals belastingvoordelen en lagere rentes, de adoptie van EV's aanzienlijk kunnen versnellen. Letten jullie op in Den Haag?
Global ZEV Transition Roadmap: focus op opkomende markten
De Global ZEV Transition Roadmap, gelanceerd tijdens COP28 vorig jaar, is het eerste holistische actiepakket dat door een wereldwijde sector is uitgewerkt om systematisch de internationale steun voor opkomende markten en ontwikkelingslanden te versterken. In het nieuwe plan is het aantal landen dat toegang heeft tot technische ondersteuning via de ZEV Rapid Response Facility gestegen van 15 naar 27. Met dat programma worden de meest directe obstakels om over te stappen op elektrisch rijden verholpen, om zo de transitie in gang te brengen
Er werden dus tijdens COP29 wel degelijk een heleboel vruchtbare gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt. De doelen van 2030 zijn nog steeds niet eenvoudig haalbaar. Er is een intensievere samenwerking tussen overheden, industrie en financiers noodzakelijk om de boel te versnellen. Maar deze afspraken zijn een stap in de goeie richting.
Met dank aan Alfred Kuijer van Laadbedrijf Easee voor de samenvatting van de afspraken.