Google werkte in het geheim aan bezorgdrones
Google test al twee jaar in stilte drones die pakketjes bezorgen in afgelegen gebieden.
Persoonlijk heb ik er een hard hoofd in dat drones in de nabije toekomst de pakketbezorgers gaan vervangen a la Amazon’s Prime Air en de bezorgdrone-tests van DHL. In 'suburbia' lijkt het me gewoon te gevaarlijk als er allerlei electro-mechanische apparaten boven me vliegen die kunnen falen. Maar kennelijk zie ik toch iets over het hoofd want ook Google blijkt al geruime tijd dergelijke bezorgdrones te ontwikkelen en nog wel in het geheim ook.
Defibrillators droppen bij mensen met hartaanval
Het geheime Google X lab, waar bijvoorbeeld ook de Google zelfrijdende auto werd geboren, blijkt in al twee jaar in stilte aan drones te werken. Het oorspronkelijke idee was echter niet om het Zalando weekendjurkje via de drone bij je thuis te bezorgen, maar de inzet van drones om in geval van nood binnen minuten hartdefibrillators bij slachtoffers van hartaanvallen af te leveren. Google probeerde in de VS het idee met de Amerikaanse nooddiensten te integreren, maar dat stuitte al snel op allerlei bezwaren.
Google verbreedde de focus van het geheime Project Wings-project naar de ontwikkeling van drones die zowel hulp bij rampen konden leveren als de 'vandaag-bezorging' van pakketjes in afgelegen gebieden waar de koerier zelden komt.
Australië bleek de plek bij uitstek om dergelijke drone toepassingen te testen, mede ook omdat de wetgeving rondom het vliegen van drones down under relatief mild is. De afgelopen twee jaar hebben boeren in afgelegen gebieden in Queensland Australië allerlei pakketjes, tot en met hondenvoer aan toe, ontvangen. De pakketjes worden door de drones ‘gedropt’ omdat in de praktijk bleek dat mensen naar de drones met draaiende wieken liepen om de pakketjes ‘aan te nemen’ met alle gevaren van dien.
Het zijn dergelijke experimenten die aantonen wat in de praktijk haalbaar is. De directeur van Google X labs, Astro Teller, ziet drones in de toekomst als de ultieme ondemand-bezorging. “Door de geschiedenis heen zijn er een reeks innovaties op transportgebied geweest. Bezorging op de volgende dag en daarna bezorging op dezelfde dag heeft de wereld veranderd. Waarom zouden we dan denken dat de volgende factor 10x - de mogelijkheid om iets binnen een minuut of twee te ontvangen - de wereld niet zou veranderen?”
Wat zullen mensen dan in de toekomst veeleisend en lastig zijn. "Ja, ik ben ziedend! Ik zit al 5 minuten te wachten op die iPhone 9 en hij is er nog steeds niet!"
<object style="width: 405px; height: 225px;" width="405" height="225" data="https://www.youtube.com/v/cRTNvWcx9Oo" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="https://www.youtube.com/v/cRTNvWcx9Oo"><param name="src" value="https://www.youtube.com/v/cRTNvWcx9Oo"></object>