Deze knappe kubus bespaart je een doktersbezoek

Deze knappe kubus bespaart je een doktersbezoek

17 juni 2014 om 07:11
Laatste update: 28 april 2018 om 05:47

Cue analyseert je bloed en speeksel gewoon thuis op je bureau en tilt 'quantified self' naar een volgend niveau.

Het ultieme apparaat op medisch gebied is de Tricorder uit Star Trek, die draadloos in seconden een complete diagnose van je gezondheid geeft. Daar zijn we nog niet, maar Cue is een stap in de goeie richting. Het apparaat oogt en werkt als iets dat je in een scifi-film over de nabije toekomst zou verwachten. De kubus is strak en simpel en kan zijn gebruiker op basis van een bloed-, snot-, of speekselmonster een gezondheidsanalyse geven.

Een monstertje neem je af met een speciaal wattenstaafje of bloedprikkertje. Dat schuif je vervolgens in een analyse-capsule, die je weer in de Cue steekt. Seconden later krijg je de diagnose op je telefoon te zien, inclusief advies hoe je je gezondheid kan verbeteren. Cue kan het testosteronniveau en de vruchtbaarheid meten, ontstekingen, het vitamine D-niveau en griep.

<object width="405" height="255" data="https://www.youtube.com/v/32YwVuiAgEg" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="https://www.youtube.com/v/32YwVuiAgEg"><param name="src" value="https://www.youtube.com/v/32YwVuiAgEg"></object>

Kom je vitamine D tekort, dan plant de bijbehorende app wat uurtjes sporten in de zon in. En bij een ontsteking kan Cue dieetadvies geven. Het zou je volgends de ontwikkelaars bezoekjes aan je huisarts moeten schelen. Het apparaat moet nog wel worden onderworpen aan klinische tests, waaruit moet blijken of Cue inderdaad even betrouwbare resultaten oplevert als grote, dure analysemachines. Als dat zo is sla je twee vliegen in één klap: je zou zo’n Cue op recept kunnen krijgen en hebt dan meteen een beter en constanter zicht op je gezondheid. Maar daarvoor moet Cue wel écht betrouwbaar resultaat opleveren.

Het verdienmodel lijkt overigens op dat van een printer. Het apparaat is met 199 dollar prima te betalen, maar het grote geld wil de ontwikkelaar verdienen met de cartridges. Die zijn namelijk niet voor hergebruik en kosten vier dollar per stuk — de grieptest zelfs een tientje. Cue wordt vooralsnog in 2015 op de markt verwacht, als de klinische tests slagen tenminste. Vooruitbestellen is al mogelijk.

Lees meer over:

Deel via