Android-gebruikers: ga Lastpass gebruiken

Android-gebruikers: ga Lastpass gebruiken
27 maart 2014 om 08:01
Laatste update: 28 april 2018 om 06:49

De app LastPass heeft zo'n enorm fijne update gehad dat alle Android-gebruikers 'm direct moeten gaan gebruiken.

Ooit was ik zo enorm koppig dat ik voor elke website een ander wachtwoord gebruikte en ze ook allemaal één voor één onthield. Vaak lukte het mij, nog vaker moest ik een instructiemail aanvragen om mijn wachtwoord van die ene website waar ik één keer in het jaar kom opnieuw in te stellen. Zodoende gebruikte ik steeds vaker een systeem om wachtwoorden te onthouden - denk aan wachtwoordFB voor Facebook, wachtwoordIG voor Instagram -, maar zelfs dat werd té ingewikkeld. En toen activeerde ik LastPass.

Laatste wachtwoord

LastPass is een dienst die jouw gebruikersnamen, wachtwoorden en ingevulde formulieren onthoudt. En jij hoeft nog maar één wachtwoord te onthouden (vandaar de naam LastPass) om bij al je belangrijke informatie te komen. Alle gegevens worden lokaal en versleuteld opgeslagen. Vergeet je het enige wachtwoord dat je nog moet onthouden? Dan is een geheugensteuntje dat je zelf hebt ingevoerd je enige redmiddel. Een instructiemail om je wachtwoord opnieuw in te stellen is er niet. Als je 'm écht bent vergeten, kun je helemaal opnieuw beginnen.

Naast het onthouden van data kan LastPass tijdens het registeren van een nieuw account ook automatisch sterke en unieke wachtwoorden genereren. Aangezien LastPass 'm toch voor je onthoudt en automatisch invult, maakt het niet uit hoe moeilijk je wachtwoord is. Als er dan ooit een dienst wordt gehackt, is er hooguit een wachtwoord als 'XdrD3z1ddD' buitgemaakt. Niets om je zorgen over te maken, want je gebruikt zo'n wachtwoord maar voor één website.

Premium

Een nadeel van LastPass is dat het moeilijker wordt als je een dergelijk wachtwoord op je smartphone of tablet wilt invoeren. Dan moet je een premium-abonnement van 12 dollar per jaar aanschaffen, een app downloaden, inloggen bij LastPass, de betreffende website opzoeken binnen de app, het wachtwoord kopiëren en vervolgens deze in de wachtwoord-balk plakken. Een hoop gedoe. Met de nieuwe Android-app wordt dit proces geheel gestroomlijnd, waardoor het gebruik van LastPass op mobiele apparaten net zo fijn is als bij de desktop.

Door de laatste update voor de Android-app herkent LastPass ook de apps en websites van de diensten waar jij jouw gegevens van hebt opgeslagen. Stel: je hebt jouw gebruikersnaam en wachtwoord van Netflix met LastPass opgeslagen. Dan herkent de LastPass-app de inlog van de Netflix-app, maar ook de website van Netflix in de mobiele browser - onder andere Chrome, Dolphin HD en Firefox worden ondersteund. LastPass herkent de Facebook-app en vult automatisch de opgeslagen inloggegevens in. Dit betekent dat je niet meer handmatig het wachtwoord hoeft te kopiëren. Ideaal.

Crowdsourcen

Als de LastPass Android-app de dienst niet herkent maar die jij wel hebt opgeslagen, kun je deze handmatig aan de LastPass-app koppelen. De koppelingen die gebruikers maken, worden door LastPass gecrowdsourced om bij andere gebruikers te implementeren. Zo helpt iedereen om de Android-app van LastPass nog beter te maken.

De LastPass-app voor Android is gratis in Google Play te downloaden. De iOS-versie beschikt door restricties van Apple helaas niet over dezelfde features. Mocht je de dienst eerst willen uitproberen: nieuwe gebruikers krijgen twee weken een gratis premium-account. LastPass is daarbij geheel gratis als je geen gebruik wilt maken van de apps.

Meer over:

Deel dit artikel