'We bouwen Iron Man' grapt Obama (maar het is echt bijna zover)

'We bouwen Iron Man' grapt Obama (maar het is echt bijna zover)

28 februari 2014 om 11:10
Laatste update: 28 april 2018 om 07:20

Obama maakt er een grapje van, maar wij weten beter: Amerika test écht Iron Man-achtige pakken.

President Obama hield deze week een persconferentie waarin hij zei bezig te zijn met het ontwikkelen van een Iron Man-pak. De opmerking was als grapje bedoeld en was niet het onderwerp van de toespraak. "Ik stijg zometeen op", lachte de president. "Dit is een geheim project waar we al een tijd mee bezig zijn. Grapje. Of toch niet? Dat is geheim."

Obama kreeg de lachers op zijn hand, maar het Amerikaanse leger bouwt ondertussen écht Iron Man-achtige pakken. Dit exoskelet wordt Tactical Assault Light Operator Suit (TALOS) genoemd en voorziet de drager van meer kracht en een verbeterde waarneming.

Geen Iron Man, wel 'superkrachten'

Natuurlijk is de TALOS geen exacte kopie van Iron Man, soldaten kunnen met het pak nog niet vliegen. Wel geeft het volledige lichaamsbescherming tegen kogels en heeft het een ingebouwd wapen. Tegelijk kan het pak metingen verrichten over de toestand van de drager, zoals lichaamstemperatuur en hartslag. Via een eveneens geïmplementeerde computer moet de drager beter op de hoogte gehouden worden van wat om hem heen gebeurt.

Het leger kondigde het pak vorig jaar aan en inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan de eerste prototypes, die in juni af zijn. Op de planning staat dat de pakken in 2018 inzetbaar moeten zijn. Hieronder het stukje uit de toespraak van Obama, doet-ie toch leuk.

<object width="405" height="255" data="https://www.youtube.com/v/77pnVFLkUjM" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="https://www.youtube.com/v/77pnVFLkUjM"><param name="src" value="https://www.youtube.com/v/77pnVFLkUjM"></object>

Google's superrobot verslaat NASA-rivaal

Lees meer over:

Deel via