Eerste indruk: Netatmo Weather Station
Met de twee modules van het Netatmo Weather Station meet je het klimaat buiten en binnenshuis.
Weersites en apps ten overvloede en allemaal beweren ze nét iets anders. Gaat het nou wel of niet regenen als je de deur uit moet? Om het weer in jouw buurt écht nauwkeurig te meten, doe je het gewoon zelf. De Franse ontwikkelaar Netatmo brengt een compleet weerstation uit dat nauwelijks ruimte in beslag neemt.
Het station bestaat uit twee modules met sensoren: een voor binnen en een voor buiten. De module voor binnen sluit je aan op stroom, de buitenmodule werkt met twee AAA-batterijen die maanden mee moeten gaan. Metingen worden via wifi doorgegeven. De twee apparaatjes werken volgens Netatmo tot 100 meter afstand van elkaar. Toch bleek de verbinding tussen binnen- en buitenmodule hier op kantoor niet sterk genoeg tijdens de test, terwijl ze binnen de marge van elkaar vandaan stonden. Wellicht komt dat door de (betonnen) muren van het kantoorpand.
Eenmaal geïnstalleerd en na het aanmaken van een Netatmo-account, kan het meten beginnen. De modules kalibreren vanzelf, wat even kan duren. Dat meten gaat vrij ver. Natuurlijk meet het weerstation de temperatuur en luchtvochtigheid van binnen en buiten. Daarnaast voorspelt het station met behulp van de buitenmodule of en wanneer het gaat regenen en hoe de luchtkwaliteit is. Zo geeft hij hier aan dat de verontreiniging vooral door verkeer komt, geen verrassing in Amsterdam.
De binnenmodule registreert nog meer variabelen. Zo fungeert deze als barometer, maar houdt eveneens de CO2-waarde bij. In een oogopslag zie je of de luchtkwaliteit goed is, of dat je beter even een raampje open kan zetten. De app geeft met kleuren aan hoe de CO2-concentratie is. Groen is goed, geel is aan de hoge kant en met rood moet je even gaan luchten. Deze kleuren kom je eveneens tegen bij de klankmeter, die het aantal decibel aangeeft. Handige check als je wil werken, want Netatmo geeft aan dat je concentratie vermindert als het geluid hoger is dan 65 dB.
De Netatmo app, waarin je alle metingen kunt zien, werkt overigens heel prettig. Alles staat overzichtelijk en clean weergegeven en als je iets niet snapt, zorgt de info-knop voor heldere uitleg. Want wat zegt het nou eigenlijk als de CO2 een waarde heeft van 819 ppm?
Hou je de app in portret-modus, zie je alle metingen onder elkaar. Draai naar landschap en er verschijnt een grafiek waarmee je schommelingen in de gaten kunt houden. Grappige bijkomstigheid: hou je huis in de gaten als je buiten de deur bent met de geluidsmeter. Want als er niemand is, zou er ook geen kabaal moeten zijn.
Het bijhouden van statistieken en metingen werkt behoorlijk verslavend. En aangezien je geen rood bolletje in je app wil zien, zet je eerder een raam open. Dat resulteert weer in een gezondere leefomgeving. Maar hoe handig ook: de modules zijn behoorlijk prijzig. Het basispakket met binnen- en buitenmodule kost 170 euro. Je kunt binnenmodules naar wens bijbestellen om verschillende ruimtes te meten, maar ook dan ben je per stuk 70 euro kwijt. En dat is misschien een iets te grote uitgave voor de gemiddelde amateur weerman of -vrouw.