Dutch Design Week II
De Dutch Design Week in Eindhoven is nog in volle gang.
[zie ook Dutch Design Week I]
Wie zich wil laten inspireren door jong talent kan nog tot eind deze week terecht in Eindhoven op de Dutch Design Week en mag dan vooral de Design Academy niet missen. Want door aanwezigheid van deze internationaal hoog scorende opleiding staat Eindhoven sinds een paar jaar definitief op de kaart als designstad. Vier verdiepingen vol met ontwerpen van mensen die continue vraagstekens plaatsen bij ons dagelijks leven en door middel van hun ontwerpen een culturele bijdrage leveren aan maatschappij en economie. Kortom, waar een klein land groot in is. Een greep uit onze favorieten:
project :: Sleeping Beauty
student :: Nadine Sterk
afdeling :: Het atelier
Laat in een gebruiksproduct zien hoe de tijd verstrijkt. Dat was de opdracht die ten grondslag lag aan dit ontwerp. Wanneer je het licht aandoet begint de lamp zijn eigen kap te spinnen met drie omwentelingen per minuut. Prachtig!
project :: Symbiose
student :: Jelte van Abbema
afdeling :: Man and communication
Links: de tijd krijgt vat op een document. Hoe ouder, hoe vager de letters worden. Rechts: Groeiende typografie met behulp van bacteriën, want drukwerk hoeft niet af te zijn als het van de pers rolt.
project :: Play
student :: Michiel de Greef
afdeling :: Man and leisure
'Waarom mogen volwassenen niet meer spelen?' vraagt Michiel de Greef zich terecht af. Door het aanpassen van verhoudingen en schaal ontstaat speelgoed dat uitdagend, maar vooral functioneel is omdat er een bruikbaar resultaat overblijft.
project :: Velina volante ++ Winnaar publieksprijs Nederlandse Design Prijzen
student :: Jannita van den Haak
afdeling :: Man and leisure
Een backpack voor dames met gevoel voor mode en glamour. Met het elegante en stoere imago van de vrouw van de jaren twintig in het achterhoofd. Detail: de bovenkant van de rugzak is tevens een handtas voor een avondje uit.
project :: Grensgeval ++ Winnaar René Smeetsprijs
student :: Lotty Lindeman
afdeling :: Man and living
Nieuwe ruimtelijkheid. De flexibele deurwand kan worden verplaatst van de ene naar de andere ruimte en verschillende posities aannemen.
project :: Schaduw en geraamte
student :: Samantha van der Werff
afdeling :: Man and communication
Alles om ons heen kan zo verdwijnen, veranderen of kapot gaan. Dus is alles wat wij als zeker ervaren, eigenlijk heel vergankelijk, teer en vluchtig. We creëren een wereld om ons heen met structuren en spullen waar we te veel waarde aan hechten en vaak onbewust aan vastzitten, stelt Samantha van der Werff. Door schaduwen en geraamtes te maken van teksten en objecten die als vanzelfsprekend zijn, wil zij laten zien dat iets wat geen directe functie heeft wel essentie heeft. Want slechts de essentie geeft ons het houvast dat we nodig hebben.
project :: Vouwkas
student :: Daniël Schipper
afdeling :: Man and leisure
'Buiten' in de stad zijn de tuinen en ruimte schaars. Om toch aan hun groenbehoefte te voldoen, trekken veel stadsbewoners in het weekeinde naar plekken buiten de stad om te tuinieren. Een kas is essentieel om planten en vooral groenten te kunnen kweken, maar is groot, zwaar, niet makkelijk handelbaar en gebonden aan de omgeving. Vandaar deze lichte, flexibele, modulaire kas voor kleinere oppervlakken zoals een balkon, dakterras of stadstuin van recyclebaar plastic die meegroeit met de inhoud.
project :: My Deer
student :: Jeroen Wesselink
afdeling :: Man and activity
Een rotatiegegoten krukje dat, als je hem niet gebruikt, ondersteboven gehangen kan worden aan een haak aan de muur en verandert in een strak gestylde hertenkop. Praktische zitruimte wordt in een mum van tijd getransformeerd tot een decoratieve bonte roedel aan de wand.
project :: Techne: the secret life of circuits
student :: Catharina ten Haaf
afdeling :: Man and well being
Verlichtingsontwerp dat de esthetische charme van het stroomcircuit toont. Uitgevoerd in hittebestendig papier, dat gevouwen, gekruld en verknipt kan worden tot elke gewenste vorm.
project :: Solar oven for recycling plastic ++ winnaar Sustainable Design Award
student :: Rick Claassen
afdeling :: Man and leisure
Concept plus instructie voor een makkelijk zelf te bouwen oven op zonne-energie, die plastic tassen omsmelt tot bouwplaten voor mensen die in krottenwijken rondom grote steden leven.
Omdat energie schaarser en duurder wordt, moeten we voor grondstoffen in onze eigen omgeving op zoek bruikbare materialen. Rick Claassen recycled weggegooide PET-flessen. De wegwerpcultuur kan zo plaatsmaken voor een meer duurzame omgang met producten.