Dave Hakkens bouwt prototype duurzame woongemeenschap
Internet is de cruciale factor in de nieuwe duurzame woongemeenschap waar de Nederlandse ontwerper en uitvinder Dave Hakkens de komende jaren aan gaat werken.
Zelf een huis bouwen is een jongensdroom. Maar als je Dave Hakkens bent, de bedenker van de modulaire smartphone Phonebloks en de plasticrecyclemachines van Precious Plastic, wil je niet bijdragen aan de vervuilende bouwsector waar materialen moeilijk te herbruiken zijn. En gebouwen vaak veel eerder dan nodig weer worden afgebroken. De Nederlandse ontwerper en uitvinder pleit voor een totaal andere aanpak in zijn nieuwe project.
Omdenken, daar is Dave Hakkens goed in. Hij stelt in zijn nieuwe project het volgende voor. Koop een lapje grond met water en wat bomen. Bouw een klein huisje van degelijk materiaal, afbreekbaar of herbruikbaar. Zet er een werkplaats bij voor het werken aan projecten die de wereld verbeteren. Eet met omwonenden samen in een grote keuken. Haal energie uit de wind en de zon. Verbouw voedsel zelf, laat wat dieren rondscharrelen en bouw een grote toren, omdat het kan. Project Kamp heet Hakkens' jongensdroom, die nu werkelijkheid moet worden.
Open source
Net als bij zijn andere projecten deelt Hakkens alles wat hij leert en doet. Project Kamp wordt dan ook een opensource-experiment. Het is de offline vorm van zijn wereldwijde online community, waar mensen plastic recyclen met door Hakkens ontworpen machines.
Zo is Project Kamp een prototype voor een nieuwe manier van leven, waar iedereen de fouten kan zien en de successen kan kopiëren. Het cruciale onderdeel is het internet. "We zullen alles wat we doen online delen, zodat iedereen ervan kan leren. Dit is een enorm plan en het gaat waarschijnlijk de rest van mijn leven in beslag nemen."
Wat er nu nog nodig is, is dat stukje land. Hakkens blijft graag in Nederland, maar vreest dat zijn droom binnen onze regels niet kan uitkomen. Helaas is er nog geen instantie die de groeiende tiny-house-beweging helpt aan stukjes braakliggende grond waar net gesloopt is, tijdelijke bestemmingsloze grondjes of een lapje land aan de stadsrand. “Als het betekent dat ik moet emigreren, dan doe ik dat. Ik ga naar waar de kansen liggen.”