Neuraal netwerk

AI herkent huidkanker beter dan artsen

Kunstmatige intelligentie herkent huidkanker
29 mei 2018 om 12:26
Laatste update: 29 mei 2018 om 12:27

Wetenschappers hebben een systeem met kunstmatige intelligentie ontwikkeld dat huidkanker nauwkeuriger herkent dan de gemiddelde dermatoloog.

In het onderzoek van Duitse, Franse en Amerikaanse wetenschappers blijkt dat een neuraal netwerk, een zelflerend systeem met kunstmatige intelligentie, huidkanker beter weet te herkennen dan geschoolde dermatologen die al jaren werkzaam zijn.

Nadat het neurale netwerk getraind was met meer dan 100.000 afbeeldingen van huidkanker nam het systeem het op tegen een groep van 58 dermatologen. Ze kregen 100 afbeeldingen en moesten beoordelen of het kanker was of niet. In 86,6 procent van de gevallen hadden de artsen het goed. Maar de kunstmatige intelligentie herkende de kanker in 95 procent.

De moeilijkheid bij een diagnose stellen is dat er een klein verschil is tussen goedaardige moedervlekken en kwaadaardige melanomen. Volgens de onderzoekers miste het neurale netwerk minder melanomen.

Voetnoten

Er zijn wel wat haken en ogen aan de test. Zo werden er voornamelijk afbeeldingen getoond van huid van mensen met een lichte huidskleur.

Ook ging het om een specifiek soort huidkanker én werden de dermatologen gedwongen om een diagnose te stellen, terwijl in arts in functie ook eerst verder kan onderzoeken.