space waste ruimte afval satelliet Roosegaarde kuipers edde
Ruim de ruimte op

Ruimtepuin moet vuurwerk van vallende sterren worden

23 januari 2019 om 15:57
Laatste update: 12 februari 2019 om 12:45

De Nederlandse uitvinder en kunstenaar Daan Roosegaarde wil ruimteafval opruimen door er vallende sterren van te maken. Er is kans dat Dubai zo'n spektakel rond de Wereld Expo 2020 vertoont.

Om onze aardbol vliegt 8,1 miljoen kilo aan afval met duizelingwekkende snelheid rond. Als een satelliet botst met een brokje ruimteafval kan dat niet alleen je GPS- of internetverbinding maar ook militaire observatie-technieken uit de lucht halen. De bekende Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een plan om dat gevaarlijke ruimtepuin op te ruimen. 

Roosegaarde's plan laat de 29.000 rondvliegende objecten gecontroleerd door de dampkring neerkomen, zodat er een vallende sterrenregen ontstaat. Een visueel spektakel, waarin het neerkomende ruimteafval dienst doet als duurzaam alternatief voor vuurwerk. Space Waste Lab is in gesprek met de World Expo 2020 in Dubai om daar de vallende sterren van ruimteafval te vertonen. Ook de Floriade in 2022 behoort tot de ambitie voor een sterrenshow. 

Vangnetten

Toen Roosegaarde onlangs bij De Wereld Draait Door aan tafel liet zien hoe hij als met een jedi-zwaard het afval met netten zou vangen, leek dat fantasie. Maar vervolgens nam Michiel Kruijff, ruimte-expert en Head of Technology bij AmpyxPower dat stroomopwekkende vliegtuigen bouwt, contact op met Roosegaarde met de woorden 'dat vangnet bestaat al'. Het heet een EDDE (electro dynamic debris eliminator) en bestaat uit een kilometer lange smalle strip aluminiumfolie die op het magnetisch veld van de aarde door de ruimte zeilt.

Wat de EDDE vangt, sleept hij naar beneden waarna het in de atmosfeer verbrandt. Met twaalf van die touwen zouden we in zeven jaar al ons ruimteafval hebben opgeruimd. We zouden dan nog heel wat spectaculaire vuurwerkshows van vallende sterren te zien krijgen.

Vallende sterren van ruimtepuin

Space Waste Lab

De vallende sterrenregen is een uitkomst van het Space Waste Lab waar je tot voor kort in Almere samen met NASA en ESA aan mee kon werken. Hierna reist het lab naar Luxemburg. Het lab laat het publiek niet alleen kennismaken met ruimteafval als bedreiging, maar is zoals je gewend bent van 'omdenker' Roosegaarde ook bron voor creatieve oplossingen, waarvan je er hier nog meer ziet.

Adopteer een stuk spacejunk, dat was het idee van een drietal studenten. Zij maakten een app waarmee je in augmented reality je eigen ruimte-object kunt volgen. Wie wil er nou niet eigenaar zijn van een stuk satelliet? Scholieren bedachten al het afval aan elkaar te maken, zodat een zonnescherm ontstaat dat boven de met te hoge temperaturen bedreigde gebieden kan worden gehangen. Een favoriet van Roosegaarde zelf is het plan om het afval naar de maan te halen om het daar als grondstof voor 3D-geprinte huizen te gebruiken.

Tijdens het symposium dat het einde van het Space Waste Lab markeerde, rijst de vraag wie verantwoordelijk is voor het opruimen van die delen van afgebroken raketten en satellieten. Bedrijven die de ruimte in willen zijn gebaat bij het opruimen, standaard wordt voor satellieten nu al gerekend met 20 procent overcapaciteit om een inslag te kunnen compenseren. Is het niet beter vanaf nu pas iets de ruimte in te mogen schieten als je ook een plan hebt hoe het daar weer weg te krijgen?

Bright was bij de start van Space Waste Lab:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's