Hoe slim werken de Ikea Fyrtur-gordijnen?
Rutger installeerde een Ikea Fyrtur-rolgordijn in zijn huis. Is dat handig? En werkt dat lief samen met andere slimme apparaten?
Inmiddels hebben we in huize Middendorp slimme gordijnen van drie aanbieders. Velux, Luxaflex en Ikea hebben allemaal oplossingen te koop die in meer of mindere mate samenwerken met andere apparaten.
Laten we het eerst eens hebben over nut en noodzaak, over kosten en baten. De allereerste slimme gordijnen die ik kocht waren die van Velux. De dakramen waar ze op zitten bevinden zich zo hoog dat ik wel iets moest vinden dat op afstand te bedienen was. Op moment van aanschaf waren ze nog helemaal niet slim. Ze hebben een accu, een zonnepaneeltje, een elektromotortje, een ontvanger en een afstandsbediening waarmee de boel omhoog en naar beneden te rollen is.
Slim dakraam
Maar doordat er ook een slim dakraam bijgekomen is, konden de gordijnen mee in de vaart der volkeren, omdat ze in de hub toegevoegd kunnen worden. Nu kan ik Siri vragen de gordijnen open te doen en het gebeurt. De Luxaflex Powerview-gordijnen luisteren naar Google Home, maar niet altijd allemaal. Soms gaan slechts 2 van de 3 open en moet ik de app er bij pakken om het derde gordijn open te doen. Dat soort momenten doen je verlangen naar een eenvoudig koordje.
Ikea Fyrtur
De Ikea Fyrtur-gordijnen doen het vanuit de verpakking geweldig. Installatie is eenvoudig. De afstandsbediening is gekoppeld met de gordijnen die in dezelfde verpakking zitten en zoonlief kan moeiteloos zelf zijn gordijn open en dicht doen vanuit zijn bed. Vooruitgang.
Maar feitelijk is de Ikea Fyrtur niet slimmer dan dat Velux-gordijn in 2008 al was. Om met de stem de boel te kunnen bedienen of met een app een vast ritme in te stellen, zul je het gordijn toe moeten voegen aan de Ikea Hub.
Installatie niet soepel
Dat is bij de lampen van Ikea flink lastiger gebleken dan bij bijvoorbeeld concurrent Hue. Ook nu ging het niet van een leien dakje. In theorie is het heel eenvoudig. Je moet de afstandsbediening dicht bij je hub brengen en toevoegen en vervolgens je afstandsbediening nog weer een keer koppelen met het gordijn. In mijn geval kostte dat meerdere pogingen en uiteindelijk liet ik het maar zitten bij het wachtscherm dat na meerdere pogingen meerdere minuten wachten niet verdween.
Tot mijn verbazing bleek de koppeling in de middag toch geslaagd te zijn ergens op de achtergrond. De Ikea-app maakt het nu mogelijk om bijvoorbeeld timers in te stellen. Handig om te doen alsof je niet op vakantie bent bijvoorbeeld.
Google Assistent en Homekit
Maar op papier moet het gordijn nu ook samenwerken met Google Assistent. Later dit jaar (2020) volgt ondersteuning voor Apple Homekit. Dat betekent dat je met een telefoon of met een Google Home of Nest Mini de gordijnen nu al kan bedienen, en dat je met Siri nog even geduld moet hebben.
Als je één gebruiker hebt op je Google Assistent, gaat dat prima. Je vraagt: doe het gordijn open en het gordijn gaat open. Op de Google Home/Nest Hub krijg je zelfs een kleine interface te zien die je de gordijnen zonder stem laat bedienen. Handig.
Heb je echter voor meerdere mensen meerdere profielen ingesteld, dan wordt het een stuk lastiger. Ikea Home Smart heb ik nog niet kunnen instellen voor meerdere profielen naast elkaar.