Boeing

Ruimtevaartuig Starliner bereikt ISS niet, keert terug naar aarde

© NASA

Starliner-astronautencapsule gelanceerd, problemen onderweg
20 december 2019 om 13:09
Laatste update: 20 december 2019 om 16:39

De eerste onbemande testvlucht van de Starliner-capsule is mislukt. De Starliner kwam niet in een juiste baan rond de aarde en kon het ruimtestation ISS daardoor niet bereiken.

Het ruimtevaartuig keert over een dag of twee terug op aarde. Hij moet veilig landen op White Sands Space Harbor, een ruimtevaartterrein in de staat New Mexico.

De lancering van de Starliner startte vrijdag even na half 1 Nederlandse tijd, vanaf het Cape Canaveral Air Force Station in Florida. De Starliner werd gelanceerd met een Atlas V-raket, die is gebouwd in een samenwerking van Lockheed Martin en Boeing.

Na het opstijgen moest hij afbuigen om achter het ISS aan te gaan. Dan zou hij de onderlinge afstand beetje bij beetje hebben verkleind, om uiteindelijk aan te koppelen. De motor bleef echter branden, het vaartuig bleef stijgen en vloog zijn 'afslag' voorbij. Er zat waarschijnlijk een fout in de software. De timer werkte niet goed en daardoor wist de boordcomputer niet dat het tijd was om af te buigen. Boeing weet nog niet goed wat daar de oorzaak van is.

ISS

De capsule had eigenlijk aan ruimtevaartstation ISS gekoppeld moeten worden, om daarmee zijn veiligheid als astronautencapsule te bewijzen. Na een week moest de Starliner weer worden losgekoppeld van het ISS, en moest het de reis door de atmosfeer veilig landen in de VS met een reeks parachutes en airbags.

De Starliner moet volgend jaar mensen naar de ruimte brengen. Of de mislukte vlucht van vrijdag gevolgen heeft voor die missie, is nog niet bekend. Als er nu mensen in het vaartuig hadden gezeten, zouden ze veilig zijn geweest en hadden ze misschien kunnen ingrijpen om het doorschieten te voorkomen, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Vervanger voor Space Shuttle

De Boeing CST-100 Starliner-capsule is onderdeel van het Commercial Crew Development-programma van NASA. Daarmee wordt gezocht naar een geschikte commerciële partij voor de ontwikkeling van ruimtecapsules. Ook Elon Musk-ruimtevaartbedrijf SpaceX dingt mee naar die contracten, met zijn Crew Dragon-capsule.

NASA moet voor het vervoer van astronauten naar het ISS nu nog plaatsen inkopen bij de Russische Sojoez-capsules. Die afhankelijkheid kwam nadat NASA zijn Space Shuttle-programma in 2011 met pensioen stuurde.

De Dragon 2-capsule van SpaceX wordt in februari 2020 in met bemanning getest. Als beide ruimtevaartbedrijven hun tests met succes volbrengen, mogen zij beiden zes vluchten naar het ISS verzorgen tussen 2020 en 2024.

De lancering start op 1:04

Wint Elon Musk de space race? ?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's