MIT werkt aan open source ontwerp goedkope ventilatoren.

Wetenschappers maken open-source ontwerp goedkope ventilatoren

25 maart 2020 om 12:37
Laatste update: 25 maart 2020 om 12:55

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit MIT werken aan een open-source ontwerp voor een ventilator voor beademing. Dit moet de productie van medische apparatuur versnellen.

Het ontwerp is een gemotoriseerd apparaat dat de balg van een reanimatiemasker, vaak gebruikt door ambulancepersoneel, automatisch comprimeert. 

Het team wil de ontwerpen zo snel mogelijk publiceren, omdat techneuten en hobbyisten doe-het-zelf-ventilatoren aan het ontwerpen zijn, waarvan niet bekend is of ze medisch veilig zijn.

Het MIT-team heeft daarom MIT Emergency Ventilator Project (E-Vent) gelanceerd. Ze hebben hun ontwerp ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder FDA voor een keuring met spoed, mogelijk gemaakt door een noodverordening.

Testen

Het team zegt het apparaat te testen op varkens. Het is nog onduidelijk wat de resultaten zijn. Het is nog niet zeker of het veilig genoeg is om COVID-19-patiënten te beademen met een automatisch gecomprimeerde balg van een reanimatiemasker, dat bedoeld is voor handmatige bediening.

Als het antwoord op die vraag 'ja' is, dan is de hoop dat het open-source publiceren van het ontwerp, de testresultaten en medische informatie ertoe zal leiden dat er meer goedkope ventilatoren worden geproduceerd. 

Noodsituaties

Het MIT-team zegt met nadruk dat het apparaat alleen door medische professionals gebruikt moet worden. Ook is het geen vervanging van de professionele, goedgekeurde ventilatoren, maar bedoeld om die machines inzetbaar te maken voor anderen of om te gebruiken in een noodsituatie.

De ventilator werd overigens tien jaar geleden door een groep MIT-studenten ontworpen als betaalbare ventilator voor patiënten in afgelegen gebieden in ontwikkelingslanden. Destijds publiceerden ze het ontwerp, maar gingen niet over op productie. 

De groep studenten schatte toen dat het apparaat zo'n 100 dollar zou kosten. Het huidige MIT-team heeft het originele ontwerp onder de loep genomen en aanpassingen gemaakt, zodat deze niet alleen makkelijker is te produceren maar ook simpeler in gebruik is.

Kijk ook: tech tegen corona