Getest: de nieuwe Nespresso Vertuo-koffiemachine
De nieuwe versie van de Nespresso Vertuo-koffiemachine is sinds deze week in Nederland te koop. Hij werkt met verschillende maten cupjes en kan van espresso tot een grote mok koffie zetten. Wat zijn de voor- en nadelen?
Met de nieuwe editie van de Nespresso Vertuo-machine kan je veel verschillende soorten en hoeveelheden koffie zetten. Het assortiment bestaat uit 29 verschillende smaken en vijf verschillende maten cupjes. De Vertuo-cupjes zijn met een barcode uitgevoerd. De machine herkent de cupjes en weet of het een espresso van 40 ml moet zetten of een grote mok koffie van 414 ml.
Grote, ronde cupjes
De cupjes zijn beduidend groter dan de gebruikelijke Nespresso-cupjes en hebben ook een andere, ronde vorm. Ze zijn groter en bevatten meer koffie, waardoor ze ook duurder zijn. De cupjes variëren van 0,45 euro voor een espresso-capsule tot en met 0,70 euro voor een Alto, oftewel een grote mok van 414 ML. De vijf verschillende maten cupjes zijn daarmee ook duurder dan de meeste standaard Nespresso cupjes, die ergens tussen de 0,39 en 0,48 euro kosten.
Mijn eerste, ongefundeerde reactie was dan ook dat Nespresso weer een manier had gevonden om met een nieuw soort capsule extra geld uit mijn broekzak te kloppen, maar inmiddels een week later denk ik daar iets genuanceerder over.
Koffie-centrifuge
Maar eerst even wat over deze Vertuo-machine van 179 euro. Deze machine zet op een unieke manier koffie, namelijk met een centrifugeproces. Er wordt een aantal gaatjes in de cupjes geprikt en in het midden wordt het water gepompt terwijl de capsule met een toerental van 7000 toeren rondspint om het water door de koffie te centrifugeren.
Als tech-nerd geniet ik hiervan, maar voor de niet-nerds betekent dit een vrij stille machine die je licht hoort centrifugeren en die vrij langzaam een lekkere kop koffie zet met een hele mooie cremalaag.
Deze Vertuo Plus-machine is overigens ook een stuk groter dan de Nespresso-machines die je gewend bent. Dat is omdat je grotere koffies kan zetten tot bijna een halve liter mok. Die mok moet er niet alleen onder passen maar het water- en gebruikte capsulereservoir is daardoor ook aanzienlijk groter.
Bekijk onze review:
Ik heb de afgelopen week iedere dag iets van de Gran Lungo (150ML) en vooral de Koffie Mok (230ML)-capsules geprobeerd. Even los van het feit dat ik het lekkere koffie vind, viel het me op dat ik niet meer dan twee mokken koffie dronk per dag dronk. Met de gebruikelijk Nespresso-cupjes zet ik vaak tot vijf kopjes per dag.
Met andere woorden: mijn initiële reactie van 'dit gaat me nog meer kosten' rijmt niet met de praktijk. Met de grotere mokken Vertuo-koffie ben ik per dag zelfs minder geld kwijt.
Vast in het ecosysteem
Althans, als je in het Nespresso-ecosysteem zit en dat zit je met de Vertuo wel, terwijl dat niet zo is met de gebruikelijke Nespresso-cupjes. De supermarkten bieden allerlei andere merken Nespresso-cupjes aan tegen veel lagere prijzen en dat is wat ik meestal koop.
Even los van de discussie of die andere merken ook net zo lekker zijn als de echte Nespresso-cupjes, ben ik dan toch iets goedkoper uit dan de grote koppen Vertuo-cupjes en dat blijft minstens tot 2030 zo. Nespresso heeft de Vertuo-cupjes namelijk dichtgetimmerd met exclusieve patenten die moeten voorkomen dat andere merken deze gaan namaken.
Concurrentie van Blokker
Overigens hebben de klassieke Nespresso-machines er wel een concurrent bij, want vorige week introduceerde Blokker zijn eigen cupjesmachine die een stuk goedkoper is dan een vergelijkbare machine van Nespresso. En ook de Blokker-machine kan alle merken cupjes aan, behalve natuurlijk deze nieuwe Nespresso Vertuo-cupjes.
Samengevat is deze Vertuo-koffiemachine wat Nespresso's concept-machine die ik eerder dit jaar testte, wilde zijn. Namelijk een simpel te bedienen koffiemachine die cupjes herkent waardoor hij meteen weet welke koffierecept hij moet zetten.
Met de concept-machine sloeg Nespresso de plank mis, maar met de nieuwe Vertuo-machines lijkt de combinatie gebruiksgemak en lekkere koffie wel voor elkaar.
David Lemereis test gadgets voor Bright.