Apple-topman: 'Hoeveelheid malware op Macs is onacceptabel'
In de rechtszaak die Epic Games tegen Apple heeft aangespannen verdedigt Apple-topman Craig Federighi het belang van de App Store. Dat deed hij onder meer door te wijzen op de hoeveelheid malware op Mac-computers.
Apple heeft meer controle over iOS dan over macOS, het systeem waar Mac-computers mee werken. Op iOS kunnen alleen apps uit de App Store worden geïnstalleerd. Op de Mac kunnen gebruikers ook software van het internet downloaden, en dat heeft volgens Federighi geleidt tot een 'onacceptabele hoeveelheid malware', meldt The Verge.
Federighi is verantwoordelijk voor alle software-ontwikkeling van Apple. De rechter vroeg Federighi waarom er op de Mac wel verschillende appwinkels bestaan, en waarom dat op de iPhone niet kan. "Als je Mac-beveiligingstechnieken zou nemen en ze zou toepassen op het iOS-ecosysteem, met al die apparaten, al die waarde, zou [malware] meer gaan woekeren dan nu al op de Mac gebeurt", aldus Federighi. "En zoals ik al zei, tegenwoordig hebben we een mate van malware op de Mac die we niet acceptabel vinden en die veel erger is dan op iOS."
'De Mac is als een auto'
De Apple-topman wijst er ook op dat Mac-gebruikers minder software downloaden dan iPhone-gebruikers. Bovendien zijn iPhone-gebruikers financieel aantrekkelijker voor aanvallers, stelt de topman. Dat heeft ook met schaal te maken: er zijn ruim 1 miljard actieve iPhones wereldwijd, tegenover 100 miljoen Mac-computers.
Een Mac is volgens Federighi een anders soort apparaat dan een iPhone: hij vergelijkt de Mac met een auto. "Als je hem goed gebruikt, zoals die auto, als je weet hoe je een auto moet besturen, je aan de regels van de weg houdt en heel voorzichtig bent, ja, dan is macOS veilig. Zo niet, dan heb ik een paar familieleden gehad die malware op hun Macs hebben gekregen", aldus de topman. iOS is volgens Federighi een kindvriendelijkere versie van het minder beperkte macOS.
Rechtszaak om macht en geld
De rechtszaak die Epic Games tegen Apple heeft aangespannen startte begin mei. Aanleiding is de game Fortnite, die in 2020 door Apple uit de App Store werd verwijderd nadat Epic tegen de regels in een eigen betaalmethode toevoegde. Volgens Epic heeft Apple te veel zeggenschap over iOS, omdat Apple als enige bepaalt welke apps worden toegelaten op iPhones en iPads.
Verder is Epic tegen de heffing die Apple rekent op inkomsten van apps. Makers moeten 15 tot 30 procent afdragen. Dat percentage geldt voor veel online softwarewinkels, maar is al langer omstreden. Uit de rechtszaak bleek eerder dat Apple-topman Phil Schiller al in 2011 een verlaging van dat percentage opperde.