Microsoft onthult Windows 11: nieuw ontwerp en Android-apps
Microsoft heeft vanavond Windows 11 aangekondigd. Het uiterlijk van het besturingssysteem is vernieuwd, met onder meer een nieuw startmenu. Gebruikers krijgen ook allerlei nieuwe functies om vlotter en georganiseerder te werken, zegt Microsoft.
Windows 11:
Windows 11 heeft een nieuw uiterlijk met halftransparante oppervlakken, afgeronde hoeken en nieuwe pictogrammen. De taakbalk onderin beeld is vernieuwd en toont apps nu standaard midden in de balk in plaats van in de linkerhoek.
Het Start-menu opent nu ook in het midden van het scherm en is groter dan voorheen. Ook is er een donkere modus, en zijn er zes verschillende thema's waar gebruikers uit kunnen kiezen, met uiteenlopende kleurstellingen. Gebruikers kunnen in de instellingen desgewenst het Start-menu weer als vanouds linksonderin zetten.
Gratis upgrade vanaf Windows 10
De eerste bètaversie van Windows 11 verschijnt volgende week voor Windows Insiders, gebruikers die zich hebben aangemeld om vroege versies te gebruiken. Voor normale consumenten komt het systeem eind dit jaar beschikbaar, in eerste instantie op nieuwe computers.
Voor gebruikers van Windows 10, dat volgens Microsoft op ruim 1,3 miljard apparaten werkt, zal de update naar Windows 11 gratis zijn. De gratis upgrade voor de eerste reeks geschikte Windows 10-computers verschijnt eind dit jaar en voor sommige computers in 2022.
Vensters makkelijker ordenen
Het ordenen van vensters wordt veelzijdiger in Windows 11. Gebruikers kunnen nog steeds makkelijk twee vensters naast elkaar klikken. Die functie wordt uitgebreid tot drie en vier vensters. Bovendien onthoudt Windows de ordening van de gebruiker. Wie drie apps in één venster opent en wat anders gaat doen, kan daarna weer makkelijk naar die opstelling van drie apps terugkeren.
Ook heeft Windows 11 meerdere desktops waar gebruikers makkelijk tussen kunnen vegen. Elke desktop kan zijn eigen achtergrond krijgen, en zelfs een eigen thema. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een desktop maken met apps voor privégebruik, en een andere met software voor school of werk.
Microsoft Teams ingebouwd
De chat- en samenwerkdienst Microsoft Teams is ingebouwd in Windows 11. De app laat gebruikers direct vanuit de taakbalk en met minder klikken chats openen met vrienden en familie, en videogesprekken starten. Dat werkt nog steeds met zowel Windows als Teams voor Android en iOS.
Microsoft Teams groeide tijdens de coronapandemie snel in populariteit, net als concurrent Zoom. Teams wordt vooral veel gebruikt door organisaties, maar is sinds kort ook voor persoonlijk gebruik beschikbaar.
Widgets
Windows 11 heeft ook een nieuw scherm waarop widgets worden getoond die met kunstmatige intelligentie op de gebruiker worden aangepast. Widgets zijn kleine venstertjes die zaken als weer, verkeer, foto's, aandelen en nieuws tonen.
Het gebruik van automatisering geldt ook voor de rest van Windows 11. Als gebruikers bijvoorbeeld hun Windows-tablets loskoppelen van het toetsenbord, krijgen pictogrammen automatisch iets meer ruimte voor vingerbediening.
Microsoft spreekt van 'subtiele aanpassingen' die automatisch aan en uit worden gezet als gebruikers hun apparaat gebruiken als tablet, laptop, desktop of bij presentaties op meer schermen. Zo is aan de tabletmodus een klein touch-toetsenbord toegevoegd dat met een duim gebruikt kan worden, in de hoek van het scherm. Ook is spraakbediening toegevoegd, zowel voor het dicteren van tekst als voor het bedienen van knoppen op het scherm.
Gaming
Windows 11 krijgt in navolging van de nieuwe spelcomputers Xbox Series X en S ondersteuning voor Auto HDR. Kleuren en belichting in games zonder HDR-modus worden dan automatisch verbeterd. Apparaten die HDR ondersteunen kunnen met Windows 11 ruim duizend bestaande games in HDR afspelen, zonder dat de ontwikkelaar daar iets aan hoeft te veranderen.
Verder wordt de Xbox-app met de gamedienst Game Pass standaard ingebouwd in Windows 11. Gebruikers kunnen zo volgens Microsoft nog makkelijker toegang krijgen tot het aanbod games van de abonnementsdienst. Windows 11 ondersteunt ook DirectStorage, een technologie die het mogelijk maakt om games veel sneller te laden vanaf ssd-opslag, voor kortere laadtijden en games waarin meer te zien is.
Windows krijgt Android-apps
Microsoft maakte ook bekend dat Android-apps naar Windows 11 komen. De apps zijn vindbaar via de Amazon App Store die binnen de Microsoft Store wordt gebouwd. De Android-apps worden in een rechtopstaand venster getoond. Microsoft toonde dat bij zijn presentatie door de TikTok-app voor Android in Windows te starten. De apps worden afgespeeld via de Intel Bridge-technologie.
Daarnaast kondigde Microsoft aan dat ontwikkelaars in de appwinkel hun eigen betaalmethode mogen gebruiken, zonder dat Microsoft commissie vraagt. Daarmee daagt Microsoft concurrenten Apple en Google uit, die met hun appwinkels 15 tot 30 procent commissie vragen, iets dat heeft geleid tot kritiek van appmakers en onderzoeken van toezichthouders.
Luister ook de Bright Podcast over Windows 11: