Wozniak: 'Waarom mogen mensen geen Apple-apparaten repareren?'
Apple-oprichter Steve Wozniak vindt dat bedrijven, waaronder Apple, consumenten moeten toestaan om hun apparaten zelf te repareren.
Hij sprak daarmee zijn steun uit voor de Right to Repair-beweging, die strijdt voor het vrijgeven van middelen en informatie om apparaten mee te repareren. De beweging wil dat er wetten komen die bedrijven verplichten om stappen te nemen zodat consumenten hun eigen hardware kunnen repareren.
Apple dwingt gebruikers op dit moment om hun Apple-apparaten door werknemers van het bedrijf te laten repareren. Het bedrijf biedt nauwelijks vervangende onderdelen of onderliggende informatie aan.
Vraag van een activist
Wozniak, die het bedrijf samen met Steve Jobs in 1976 oprichtte, reageert in een Cameo-filmpje van 9 minuten op een vraag van Right to Repair-activist Louis Rossmann. Volgens Wozniak was Apple nooit van de grond gekomen zonder toegang tot simpele informatie zoals blauwdrukken van TV's.
"Ik kon me geen teletype-toetsenbord veroorloven toen ik jong was", zegt Wozniak. Met behulp van blauwdrukken wist hij echter zijn eigen teletype-machine in elkaar te zetten.
'We leverden vroeger ook blauwdrukken'
Hij wijst er ook op dat de techgigant gewoon blauwdrukken en andere ontwerpen meeleverde met de Apple II. Volgens Wozniak was dat zelfs de winstmotor van de eerste tien jaar van Apple.
"Waarom zou je mensen die zelf hun apparaten willen repareren stoppen?" vraagt hij zich af. "Wat voor schade berokkende de Apple II aan Apple?"
Referendum
Rossman, die professioneel laptops repareert, heeft Wozniak inmiddels opgeroepen om zich actief in te gaan zetten voor de beweging. Op dit moment probeert Rossman zes miljoen dollar in te zamelen om een referendum te organiseren voor het recht op repareren.
Steve Wozniak verliet Apple in 1985.