Aanstaand astronaut Daemen: 'Ruimtereis is ultieme droom'
De 18-jarige Nederlander Oliver Daemen, die dinsdag meegaat met een ruimtevlucht samen met onder meer Amazon-oprichter Jeff Bezos, verwacht dat hij na de landing 'sprakeloos' zal zijn.
"Het is de ultieme droom voor zo veel mensen om naar de ruimte te gaan", zegt de Brabander in een video op het Instagram-account van Jeff Bezos. De voormalige Amazon-baas, de rijkste mens op aarde, is de drijvende kracht achter de vlucht van zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin en is ook één van de passagiers, samen met zijn broer Mark.
Daemen zegt dat hij als kind veel naar de serie Thunderbirds keek, en dat dat zijn eerste ervaring met de ruimte is. "Ik voel een verantwoordelijkheid om mensen te interesseren voor ruimtevaart en wetenschap", zegt hij in de video.
Bezos maakte vorige week bekend dat Daemen mee mag op de vlucht. Het plekje aan boord werd voor 23 miljoen euro verkocht aan een hoogste bieder op een veiling, maar die persoon bleek niet te kunnen. Daarom viel de keus op Daemen als vervanger. De vader van Oliver is een rijke ondernemer, die bij de veiling een plek tijdens de tweede vlucht van Blue Origin bemachtigde. Hoeveel hij daarvoor betaalde, wil Blue Origin niet bekendmaken.
Gewichtloos
De raket met Daemen moet dinsdag rond 15.00 uur Nederlandse tijd opstijgen vanuit het westen van Texas. Daarna gaat hij naar ruim 100 kilometer hoogte, net hoger dan de Kármán-lijn, ook bekend als 'de rand van de ruimte'.
Daemen en de anderen zijn gewichtloos en zien de sterren, de rand van de dampkring en de kromming van de aarde. Na een paar minuten keren ze terug naar het aardoppervlak. Ze gaan niet hoog genoeg en niet snel genoeg om in een baan rond de aarde te komen.
Vierde Nederlander in de ruimte
Zodra het vaartuig de dampkring verlaat, is Daemen de jongste astronaut ooit. Ook is hij dan de vierde geboren Nederlander die in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.
Ruimtevaartpionier Wally Funk
Naast Daemen en de broers Bezos zit ook de 82-jarige Wally Funk aan boord. Zij wordt na lancering de oudste mens die ooit in de ruimte is geweest.
Funk maakte in de jaren 60 deel uit van de eerste lichting vrouwelijke astronauten van de VS, de Mercury 13, maar niemand van hen ging ooit de ruimte in.
Richard Branson en Elon Musk
Bezos wil vluchten naar de rand van de dampkring verkopen. Hij heeft daarom het bedrijf Blue Origin opgericht, dat een speciale raket daarvoor heeft ontwikkeld, de New Shepard. Die is al een paar keer getest zonder mensen aan boord en voert dinsdag zijn eerste bemande vlucht uit.
Bezos is verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd met twee andere multimiljardairs - Richard Branson (Virgin Galactic) en Elon Musk (SpaceX) - die zich ook op ruimtetoerisme hebben gestort. Branson maakte eerder deze maand al een succesvolle ruimtevlucht in een raketvliegtuig. Zijn Virgin Galactic verkoopt al tickets voor ruimtereizen voor ruim 200.000 euro.
Kritiek Greenpeace
Milieuorganisatie Greenpeace uitte kritiek op de ruimtereizen van de miljardairs: "De uitstoot van een ruimtereis is 278 keer zo groot als de gemiddelde uitstoot van een wereldburger in een heel jaar. Het zijn megalomane egotrips."