Vaccinaties

Biden tempert uitspraak dat Facebook 'mensen doodt' door falende aanpak nepnieuws

20 juli 2021 om 10:55
Laatste update: 20 juli 2021 om 10:55

De Amerikaanse president Joe Biden tempert zijn eerder harde toon tegen Facebook. Biden zei dat platforms zoals Facebook "mensen doden" door nepnieuws en desinformatie over het coronavaccin te verspreiden.

Biden verduidelijkt die uitspraak nu, en zegt te hopen dat Facebook zijn uitspraak "niet persoonlijk" opvat. Vrijdag zei Biden over Facebook: "Ze vermoorden mensen. De enige pandemie die we hebben is die onder ongevaccineerden. En ze vermoorden mensen." De president zegt nu dat dat hij "precies bedoelde wat ik zei", meldt The Guardian.

De retoriek van de scherpe uitspraak is volgens Biden bedoeld om bedrijven als Facebook aan te sporen meer te doen aan schadelijke desinformatie rond het coronavaccin. "Ik hoop dat Facebook, in plaats van het persoonlijk op te vatten dat ik op de een of andere manier zeg 'Facebook vermoordt mensen', iets zou doen aan de verkeerde informatie", aldus Biden.

'12 mensen verantwoordelijk'

Biden verduidelijkt wel dat het vooral verspreiders van desinformatie en nepnieuws zijn die via Facebook 'mensen vermoorden'. De president verwijst naar een studie van het Center for Countering Digital Hate uit maart, die stelt dat 12 mensen verantwoordelijk zijn voor het gros van de desinformatie en de complottheorieën rond het coronavaccin. "Facebook vermoordt geen mensen. Deze 12 mensen die desinformatie verspreiden en iedereen die ernaar luistert, zij vermoorden mensen", aldus Biden.

Negatieve invloed sociale media

Het hoofd van de Amerikaanse publieke gezondheidszorg, de Surgeon General, waarschuwde vorige week ook al voor de negatieve invloed van sociale media op de bereidheid van Amerikanen om zich te laten vaccineren. "Uit peilingen weten we dat tweederde van de mensen die niet vaccineren geloven in veelvoorkomende fabeltjes rondom het covid-19-vaccin", aldus de Surgeon General.

Facebook: we doen een hoop

Facebook reageerde dit weekend op de eerdere uitspraken van Biden. Het bedrijf zei voorbij te willen gaan aan 'naar elkaar wijzen'.

Facebook verwijst naar onderzoek dat het heeft gedaan samen met de Carnegie Mellon University en de universiteit van Maryland. Dat onderzoek zou duidelijk maken dat de vaccinatiebereidheid onder Amerikaanse Facebook-gebruikers juist groeit. In januari wilde 70 procent van de Facebook-gebruikers uit de VS een prik, inmiddels zou dat gegroeid zijn tot 80 tot 85 procent.

'Leiding Facebook pakte het niet op'

Toch doet Facebook niet alles wat het kan om desinformatie rond corona tegen te gaan, meldt The New York Times op basis van ingewijden. Begin 2020, toen de pandemie net begon, voorzag een groep data-wetenschappers binnen Facebook al problemen met desinformatie over corona. De groep wilde de verspreiding van die desinformatie in kaart brengen. Ondanks een voorstel werd dat idee door de leiding van Facebook niet opgepakt.

Precieze data over de verspreiding van nepnieuws en desinformatie over corona is er daarom niet. Facebook meldt soms hoeveel desinformatie het verwijderd heeft, maar geeft geen cijfers om die informatie in perspectief te plaatsen. Zo zegt Facebook dat het sinds de start van de pandemie 18 miljoen stukken desinformatie over corona heeft verwijderd, maar details ontbreken.

'Zwarte doos openen'

"Ze moeten hun zwarte doos openen voor een audit door onderzoekers en de overheid", zegt Imran Ahmed, hoofd van het Center for Countering Digital Hate dat het onderzoek maakte waar Biden naar verwijst. "We weten niet hoeveel Amerikanen zijn geïnfecteerd met desinformatie."

Een woordvoerder van Facebook stelt dat het wel middelen heeft gestoken in de strijd tegen desinformatie rond corona. "Er is geen standaarddefinitie voor desinformatie over corona en daarom richten we ons op de uitkomst: meten of mensen die Facebook gebruiken het coronavaccin accepteren of niet." 

Zo werken mRNA-vaccins: