'Europese Commissie wil Apple dwingen NFC-chip open te stellen'
De Europese Commissie zou een anti-concurrentieklacht tegen Apple willen indienen omdat Apple de NFC-chip op iPhones op slot houdt. De chip is daardoor alleen te gebruiken voor Apple Pay.
De Europese Commissie zou een jaar geleden begonnen zijn met een onderzoek naar de NFC-chip in iPhones. Inmiddels is dat onderzoek afgerond, en zou de Commissie een anti-concurrentieklacht tegen Apple willen indienen, meldt Reuters.
De NFC-chip in iPhones is hoofdzakelijk bekend van Apple Pay. Met die betaaldienst kan de iPhone zich voordoen als contactloze betaalkaart. Banken die willen deelnemen moeten Apple daarvoor betalen: zelfstandige toegang tot de NFC-chip is niet mogelijk.
Klachten uit Nederland en Duitsland
In juni klaagde de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt ook al over die praktijk, en pleitte voor Europees ingrijpen. Ook Duitsland werkt aan nieuwe regels die Apple zouden verplichten zijn NFC-chip open te stellen voor anderen.
De Europese klacht zou de zaken kunnen versnellen, al zou de Commissie de klacht pas volgend jaar bij Apple leggen. Daarna zal blijken of Apple daarop reageert, en stappen neemt waar Europa tevreden mee is. Apple en de Europese Commissie wilden tegenover Reuters niet reageren.
NFC op iPhones wordt al steeds opener
Apple stelt de NFC-functie in iPhones voor andere functies dan betalen al wel stapsgewijs open. Zo kunnen gebruikers de leesfunctie van NFC al gebruiken om NFC-tags te lezen, bijvoorbeeld de chip in paspoort of id-kaart met de DigiD-app.
Met iOS 15 is recent de functie toegevoegd om zaken als rijbewijzen, identiteitskaarten en sleutelpasjes voor huizen, kantoren en hotels op de iPhone te zetten. Al die functies lopen echter via de Wallet, net als Apple Pay. Ook is het in veel landen al mogelijk om de OV-kaart toe te voegen aan de Wallet. In Nederland nog niet: na een mislukte proef wordt in ons land nu de techniek aangepakt zodat eind 2022 inchecken met een smartphone voor iedereen mogelijk is.