digital services act digital markets act vestager europa techreuzen europees parlement
Digital Services Act

Europarlement stemt voor inperking macht Amerikaanse techreuzen

16 december 2021 om 11:39
Laatste update: 16 december 2021 om 11:58

Er moeten strengere regels komen voor de vijf Amerikaanse techreuzen en een reeks andere grote internetbedrijven. Het Europees Parlement heeft in meerderheid voor nieuwe wetgeving voor techbedrijven gestemd.

De Digital Markets Act moet Europa en Europese landen meer middelen geven om de techreuzen te reguleren. Zelfs recordboetes blijken niet meer genoeg om Amazon, Apple, Facebook/Meta, Google en Microsoft te remmen. Verantwoordelijk Eurocommissaris voor mededinging Margrethe Vestager pleitte daarom een jaar geleden voor strenge regels en meer mogelijkheden, zoals het opbreken van van de techreuzen.

Nu, een jaar later, heeft een overgrote meerderheid van het Europees Parlement voor die Digital Markets Act gestemd. Vestager zegt op Twitter: "Dit is een duidelijke boodschap dat in onze Europese democratie het niet aan Big Tech is om de regels te bepalen, maar aan de wetsmakers."

Digital Services Act

Ook is er een meerderheid voor de Digital Services Act, een gelijksoortige set regels die zich vooral richt op onlinediensten. Woensdag hebben 36 van de 45 leden van de commissie interne markt en consumentenbescherming gestemd voor de Digital Services Act gestemd.

De nieuwe regels beschrijven duidelijker wat techbedrijven wel en niet mogen. Er is mogelijkheid voor boetes tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet bij overtredingen. Niet eerder konden zulke hoge boetes worden opgelegd.

Nieuwe diensten op lijst

Naast de vijf Amerikaanse techreuzen worden nu nog drie andere bedrijven genoemd in het voorstel: de in Amsterdam gevestigde reiswebsite Booking.com met Amerikaanse eigenaar, de Chinese webgigant Alibaba en de Duitse online kledingwinkel Zalando. Ook die bedrijven hebben volgens het voorstel een rol als 'online poortwachter', met grote invloed op hun markt.

De Europese wetsmakers willen dat de Digital Services Act ook gaat gelden voor webbrowsers, virtuele assistenten en slimme tv's. Op die lijst stonden vorig jaar al sociale netwerken, zoekmachines, besturingssystemen, online advertentiediensten, cloudcomputing, online bemiddelingsdiensten en videodeeldiensten.

Volgend jaar verder

In de praktijk moet de wet vooral gaan regelen dat gebruikers makkelijker kunnen wisselen van dienst, en altijd zeggenschap houden over hun eigen data. Platforms zelf gaan op hun beurt meer verantwoordelijkheid dragen voor wat gebruikers op dat platform zeggen en doen. Hoe streng die regels zijn, hangt af van het formaat van een bedrijf. Facebook zal strenger en sneller moeten handhaven dan een klein forum.

In januari 2022 stemt het volledige Europees Parlement over de Digital Services Act. Als de meerderheid ook dan voor stemt, gaan de Europese lidstaten zich over de regels buigen. Datzelfde geldt voor de Digital Markets Act, die nu dus al een stap verder is door de stemming van het volledige Europees Parlement.

Opbreken? De macht van Google, Amazon en Facebook: