ACM: Apple moet 'onredelijke' voorwaarden App Store aanpassen
Apple moet de voorwaarden die het in zijn App Store stelt aan datingapps aanpassen. Dat eist toezichthouder ACM, die stelt dat de regels van Apple 'onredelijk en in strijd met de mededingingsregels' zijn.
Net als andere appmakers zijn de aanbieders van datingapps verplicht om in hun apps voor de iPhone en iPad het betaalsysteem van Apple te gebruiken. Volgens de Autoriteit Consument & Markt maakt Apple hiermee 'misbruik' van zijn 'machtspositie'.
Als Apple de voorwaarden van de App Store niet aanpast, kan de iPhone-maker in Nederland een dwangsom van 5 miljoen euro per week krijgen, maakte de ACM zojuist bekend. De maximale boete kan oplopen tot 50 miljoen euro. Vanwege de feestdagen krijgt Apple tot 15 januari de tijd om de veranderingen door te voeren.
Andere betaalsystemen
De makers van datingapps moeten volgens de toezichthouder de mogelijkheid krijgen andere betaalsystemen aan te bieden. Ook moeten ze in hun app gebruikers kunnen verwijzen naar externe betaalmogelijkheden buiten de app. Ook dat verbiedt Apple momenteel.
"Apple moet de belangen van app-aanbieders serieus nemen en met redelijke voorwaarden werken. Dat dwingen we nu af", zegt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep. Volgens de toezichthouder staan de voorwaarden van de App Store 'in geen verhouding tot de extra geleverde betaaldienst'. Ook zijn ze volgens de ACM 'niet noodzakelijk voor het in stand houden van de App Store'.
Internationale impact
Volgens Snoep kunnen de aangepaste voorwaarden ervoor zorgen dat appmakers minder kosten maken. "Dat wordt weer doorgegeven aan consumenten in de vorm van betere producten of lagere prijzen voor apps”, zegt Snoep tegenover RTL Z.
Het besluit van de ACM kan volgens hem internationaal navolging krijgen. Toezichthouders in meerdere landen, waaronder Frankrijk, de VS en het Verenigd Koninkrijk, doen ook al onderzoek naar de Apple App Store.
In hoger beroep
Apple heeft beroep aangetekend tegen het ACM-besluit. "Apple heeft geen dominante positie op de markt voor softwaredistributie in Nederland", zegt het bedrijf in een reactie.
Apple wijst daarin verder op de investeringen die het doet 'om ontwikkelaars van dating-apps te helpen klanten te bereiken en te gedijen in de App Store'. Ook vindt het bedrijf dat het gezien de huidige EU- en Nederlandse wetgeving het recht heeft om ontwikkelaars van apps kosten in rekening te brengen.
Apple wijst erop dat veel appmakers sinds eind vorig jaar ‘slechts’ 15 procent commissie over aankopen in hun apps hoeven te betalen. Alleen apps die meer dan 1 miljoen dollar aan jaarlijkse omzet draaien betalen 30 procent commissie.
'Apple haalde alles uit de kast'
Het oordeel van de ACM stamt al uit augustus, maar werd nu pas openbaar gemaakt. Dat kwam doordat Apple bij de voorzieningenrechter eiste dat de ACM het besluit niet zou publiceren.
In een kort geding oordeelde de rechtbank van Rotterdam dat een deel van de last onder dwangsom geheim moet blijven. Dit deel mag de ACM pas bekendmaken nadat de toezichthouder heeft beslist over de bezwaren van Apple. "Apple haalde alles uit de kast om te voorkomen dat wij met dit besluit naar buiten konden”, aldus Snoep.
Rechtszaak met Fortnite-maker
De Amerikaanse rechter oordeelde in september in de rechtszaak aangespannen door Fortnite-maker Epic Games dat Apple andere betaalmethodes in de App Store moet toestaan. Apple blijft zich echter fel verzetten tegen dat vonnis en heeft van de rechter onlangs uitstel gekregen. Tussen Epic Games en Google loopt overigens ook nog een rechtszaak over de voorwaarden van de Play Store.
De kwesties rond de appwinkels dragen bij aan de onvrede bij politici in de VS en de EU over de macht van grote techbedrijven, ook bekend als 'Big Tech'. Er wordt intussen in meerdere landen gewerkt aan strengere regels voor appwinkels.
In Zuid-Korea is dit jaar al een wet aangenomen die de techbedrijven verplicht om betalingen via derde partijen toe te staan. Microsoft vraagt sinds kort in zijn appwinkel geen commissie meer van softwaremakers als ze hun eigen betaalsystemen gebruiken.