'Steeds meer stalkers gebruiken trackers'
Het aantal Nederlandse rechtszaken tegen stalkers die GPS-systemen gebruiken om hun slachtoffers in de gaten te houden is de laatste vijf jaar vertienvoudigd. Dat blijkt uit cijfers die VPNGids.nl heeft verzameld.
Steeds meer grote fabrikanten hebben de afgelopen jaren GPS-trackers uitgebracht waarmee je makkelijk kwijtgeraakte spullen kunt terugvinden. Maar die GPS-trackers blijken nu dus ook steeds vaker misbruikt te worden om mensen stiekem te volgen. In 2015 waren er slechts twee rechtszaken tegen stalkers die GPS-technologie misbruikten. In 2020 waren er dat al 29, meldt VPNGids.nl. De gegevens voor 2021 zijn nog niet compleet, maar volgens VPNGids kwam het aantal zaken tot november van vorig jaar al tot op hetzelfde niveau als heel 2020.
Beveiligingssignaal uitgeschakeld
Het probleem is dat GPS-trackers tegenwoordig steeds kleiner zijn geworden. Dat maakt het makkelijk om ze op allerlei onopvallende plaatsen te verstoppen, zoals aan de onderkant van een auto. Om dat te voorkomen hebben bedrijven als Apple en Samsung veiligheidsmaatregelen in hun GPS-trackers ingebouwd. Samsung bracht vorig jaar de ‘Unknown Tag Search’-functie uit, waarmee gebruikers kunnen nagaan of er geen onbekende Galaxy SmartTag in de buurt zou zijn. Ook Apple heeft een vergelijkbare functie voor zijn AirTag.
Dat belette stalkers niet om manieren te vinden om die veiligheidsfuncties uit te omzeilen. De Apple AirTags hebben bijvoorbeeld een functie waarbij ze een geluidssignaal afgeven als ze voor een lange tijd van het gekoppelde apparaat gescheiden zijn. Hackers zijn er eerder in geslaagd om die functie uit te schakelen.
Apple is zich bewust van de zorgen. Het bedrijf publiceerde deze week een gids met informatie over dataprivacy, met daarbij een aparte 'Stay safe with AirTag'-pagina. Op die pagina wordt uitgelegd hoe AirTag werkt, hoe je ongewenste AirTags kan detecteren en wat je daaraan kan doen.
Autodieven
Ook autodieven gebruiken GPS-trackers steeds vaker als hulpmiddel bij hun criminele activiteiten. In Canada kwam de AirTag in december vorig jaar nog in opspraak toen een reeks dure wagens werd gestolen met behulp van de GPS-trackers. De politie van York, de stad in kwestie, waarschuwde eigenaars van dure wagens om onder andere niet in het openbaar te parkeren, om een stuurslot te gebruiken en om een eigen GPS-tracker te installeren. In Nederland zijn er voorlopig nog geen soortgelijke diefstallen vastgesteld.
De trackers worden ook wel eens voor positieve doeleinden gebruikt. Een vrouw in de Amerikaanse staat Colorado heeft haar AirTag bijvoorbeeld gebruikt om haar verhuizer te betrappen toen die loog over zijn locatie. Toen Valerie Mcnulty met haar familie van Colorado naar New York verhuisde, duurde het langer dan verwacht voor de verhuizer hun spullen bracht. Toen Mcnulty hem belde, beweerde hij nog maar pas in Colorado aangekomen te zijn om de spullen op te halen. Dankzij een AirTag die Mcnulty in een doos had gestoken kon zij echter zien dat de verhuizer al in New Jersey zat, een paar uur rijden van haar nieuwe woonst. De verhuizer had gelogen zodat hij wat tijd met zijn vriendin kon spenderen.