© Sky News

oorlog oekraine rusland deepfake video president zeleksi zeleksy facebook meta
Zogenaamde overgave

Facebook verwijdert deepfake-video van Oekraïense president Zelenski

17 maart 2022 om 10:11
Update: 17 maart 2022 om 10:11

Facebook heeft een deepfake-video verwijderd waarin een kunstmatige versie van de Oekraïense president Zelenski zich zogenaamd overgeeft aan de Russen.

Facebook-moederbedrijf Meta heeft de nep-video van president Volodimir Zelenski verwijderd nadat het Britse Sky News wees op de zichtbare fouten in het filmpje. Zo is het hoofd van Zelenski te groot voor het lichaam, verschillen de belichting tussen gezicht en lichaam en staan de twee in verschillende hoeken. Ook klinkt zijn stem dieper dan normaal.

In de nepvideo zegt Zelenski dingen die hij nooit echt gezegd heeft. Zo doet de nep-Zelenski een oproep aan Oekraïners om "hun wapens neer te leggen". De video zou eerst zijn uitgezonden door de Oekraïense nieuwssite TV24 na een vermeende hack. Ook Facebook ziet die gehackte site als bron van de video.

Facebook heeft video verwijderd

"Eerder vandaag hebben onze teams een deepfake-video geïdentificeerd en verwijderd waarin president Zelenski uitspraken doet die hij nooit gedaan heeft", schrijft Meta-beveiligingshoofd Nathaniel Gleicher op Twitter. "De video verscheen op een vermeende gecompromitteerde website en verscheen toen overal op het internet."

Als bedrijven als Meta een video verwijderen, is het daarna ook vrijwel onmogelijk om de video opnieuw te delen. Kunstmatige intelligentie blokkeert automatisch video's die er hetzelfde of vrijwel hetzelfde uitzien.

Waarschuwingen voor deepfakes

De overheid van Oekraïne waarschuwde zijn soldaten eerder deze maand al voor deepfake-video's, zeker als die video's een overgave aan de Russen bevatten. Oekraïne verwachtte toen al de Rusland mogelijk deepfakes zou inzetten om Oekraïense soldaten voor de gek te houden of te verwarren.

Facebook stelde in 2020 al een verbod op deepfake-video's in, voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Experts waarschuwen al jaren voor de video's. Het wordt steeds eenvoudiger om overtuigende deepfake-video's te maken.